Isplata Sudana

Amerika dobila odštetu za atentate Al-Kaide

  • 31.03.2021. 18:18

Sjedinjene Države potvrdile su u srijedu da su primile 335 miliona dolara odštete od Sudana za žrtve atentata koje je 1998. izvela Al-Kaida i potvrdile su da sada žele "otvoriti novo poglavlje" u odnosima s Khartumom. 

U sklopu sporazuma koji je ostvaren krajem 2020., nakon diplomatske borbe i dugih pravnih procedura, sudanska vlada je pristala isplatiti tu odštetu i kamate žrtvama atentata na ambasadu Sjedinjenih Država u Keniji i Tanzaniji, na američki vojni brod USS Cole u Jemenu 2000., u kojima je ukupno poginulo više od 200 ljudi. 

Taj novac je bio položen na blokirani račun sve dok američka vlada nije uklonila Sudan s američke crne liste zemalja koje podržavaju terorizam, što je sinonim za sankcije i prepreke za ulaganja.

To je sada učinjeno, Sudan je sklonjen s crne liste u decembru. State Department je prošle sedmice obavijestio američki Kongres o ponovnoj uspostavi "suverenog imuniteta za Sudan", sukladno zakonu s kraja 2020., naveo je u srijedu američki državni sekretar Antony Blinken u saopštenju a novac je deblokiran, objavljeno je.

Američko pravosuđe je ocijenilo da je Sudan odgovoran što je na svom teritoriju tokom 1990-ih primio šefa Al-Kaide, Osamu bin Ladena, i zbog toga je ta zemlja 1993. stavljena na američku crnu listu.

"Cijenimo konstruktivne napore Sudana posljednjih godina u pronalaženju zajedničkih rješenja", naveo je Blinken. "Sada je taj težak proces iza nas, američko-sudanski odnosi mogu otvoriti novo poglavlje", dodao je. 

U sklopu kompromisa koji je ispregovarala vlada bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa, prelazna sudanska vlada je pristala priznati državu Izrael.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)