Zbog incidenta Rusije i Ukrajine

Američki vojni avion iznad Crnog mora

  • 26.11.2018. 13:05

Radio-elektronski izviđački avion američkog ratnog vazduhoplovstva "Boing RC-135V" uzletio je sa vazduhoplovne baze "Suda bej" u Grčkoj i krenuo u pravcu Crnog mora, prenio je "Ukrajinski vojni portal".

Portal navodi da se u 7.30 časova po srednjoevropskom vremenu avion nalazio u vazdušnom prostoru iznad Bugarske i kretao se ka obali Krima. Situacija je prouzrokovana zaoštravanjem odnosa između Moskve i Kijeva zbog incidenta na Crnom moru.

​Federalna služba bezbednosti je juče saopštila da su brodovi ukrajinske mornarice "Berdjansk", "Nikopolj" i "Jani Kapu" presjekli državnu granicu Rusije, nisu reagovali na zakonske zahtjeve predstavnika granične službe FSB i Crnomorske flote Rusije, izvodili su opasne manevre i zbog toga su zadržani.

Savjet za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine odlučio je da proglasi ratno stanje u zemlji u trajanju od 60 dana. Tu odluku treba da potvrdi ukrajinska Vrhovna rada. Kako prenosi televizija "112 Ukrajina", zasjedanje parlamenta bi trebalo da se održi 26. novembra.