U vrijeme napetih odnosa

Američki ratni brodovi u Južnom kineskom moru

  • 06.05.2019. 08:18

Vojska SAD sopštila je da dva njena ratna broda plove danas u blizini ostrva na koja Kina polaže pravo u Južnom kineskom moru, što je potez koji bi mogao da naljuti Peking u vrijeme kada su odnosi između dvije vodeće svjetske ekonomije napeti.

Južno kinesko more je jedno od kriznih tačaka u američko-kineskim odnosima, koji su opterećeni i trgovinskim ratom, američkim sankcijama i pitanjem Tajvana. 

Američki razarači opremljeni navođenim raketama "Prebl" i "Čung Hun" plove na oko 20 kilometara od ostrva Spratli, rekao je portparol američke Sedme flote Klej Dos. 

On je dodao da ovaj "bezazleni prolazak" ima za cilj "dovođenje u pitanje prekomjernih pomorskih tvrdnji i očuvanje pristupa vodenim rutama u skladu sa međunarodnim pravom". 

Vojska SAD je davno zauzela stav da se njene operacije izvode širom svijeta, uključujući oblasti na koje polažu pravo njeni saveznici, i da su te akcije odvojene od političkih razmatranja. 

Kina polaže pravo na skoro čitavo strateški važno Južno kinesko more i često kritikuje SAD i njihove saveznike zbog mornaričkih operacija nedaleko od ostrva koja je Peking zauzeo. 

Vijetnam, Filipini, Bruneji, Malezija, Indonezija i Tajvan su konkurenti u ovom regionu.