Specijalni radar obesmislio stelt tehnologiju

Američki "nevidljivi" avioni nemoćni pred Su-57 VIDEO 

  • 03.05.2019. 23:00

Mikrotalasni fotonski radar, kojim je opremljen ruski lovac pete generacije Su-57 potpuno obesmišljava američku stelt-tehnologiju.

Specijalizovani kineski sajt mil.news.sina čak procjenjuje da američke ometače radara i sistema veze "pretvara u smeće". Specifičnost tog tipa radara je u tome što su kompaktni, laki i imaju veliki domet.

U stanju su da "uhvate" siluetu svakog aviona. Imaju rezoluciju koja je nekoliko desetina puta bolja nego kod klasičnih radara. Fotonci naprosto ignorišu elektronska ometanja koja emituje protivnik i potpuno su neosjetljivi i za moćne ometače kojima raspolažu SAD.

Radi se o novom tipu radara koji su približno dva puta manji od postojećih, što je njihova "ozbiljna prednost". 

Ti radari mogu se praviti i u formi tanke "folije" koja može da se postavi i na krilo aviona, što će same avione učiniti bitno lakšim i poboljšaće im letačke mogućnosti.

Kineski sajt posebno naglašava da američki čuveni stelt-avioni, koje Pentagon reklamira kao "nevidljive", gube svoju moć i postaju neupotrebljivi jer je ta tehnologija potpuno besmislena pred fotonskim radarima.

Mil.news.sina navodi da Rusija svoje Su-57 može koristiti istovremeno (upareno) sa bespilotnim letjelicama „Ohotnik". Britansko izdanje Jane's 360 objavilo je - sa pozivanjem na funkcionera ruske vojne kompanije Rosteh Viktora Kladova - da je Moskva spremna da Pekingu ponudi izvoznu verziju Su-57.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.