Objavljen transkript razgovora

Američki izaslanik za Ukrajinu podnio ostavku

  • 28.09.2019. 08:45

Specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za Ukrajinu Kurt Volker podnio je ostavku nakon objavljivanja žalbe neimenovanog američkog obavještajnog agenta u vezi sa razgovorom između američkog predsjednika Donalda Trampa i njegovog ukrajinskog kolege Vladimira Zelenskog, saopštio je Si-En-En, pozivajući se na tri izvora upoznata sa situacijom.

Televizija navodi da je Volker podnio ostavku dan nakon izvještaja uzbunjivača koji je tvrdio da je postojalo navodno zataškavanje telefonskog razgovora između Trampa i Zelenskog. U izvještaju se navodi da je američki predsjednik vršio pritisak na ukrajinskog lidera, nakon čega je Volker pozvan u Kongres, gdje je pokrenut postupak za Trampov opoziv.

U žalbi uzbunjivača se navodi da se dan nakon Trampovog poziva Volker, u pratnji američkog ambasadora u Evropskoj uniji Gordona Sondlanda, sastao u Kijevu sa Zelenskim i drugim zvaničnicima i navodno ih savjetovao šta da rade.

Američki državni sekretar Majk Pompeo ranije je s tim u vezi izjavio da su sve diplomate Stejt departmenta u Ukrajini radile korektno i u interesima zemalja, ali nije otkrivao detalje.

Prošle srijede je Bijela kuća objavila transkript razgovora od 25. jula između američkog i ukrajinskog presjednika Donalda Trampa i Vladimira Zelenskog. Mediji su ranije javili da je u razgovoru sa Zelenskim Tramp tražio da se pokrene istraga protiv Hantera Bajdena, sina bivšeg američkog potpredsjednika Džoa Bajdena. Objavljeni transkript potvrdio je da je Tramp tražio od Zelenskog da se istraže okolnosti pod kojima je otpušten bivši ukrajinski državni tužilac Viktor Šokin, koji je vodio istragu o aktivnostima kompanije Burizma grupe, čiji je jedan od direktora bio Bajdenov sin, i slučaj samog Hantera Bajdena.

Demokrate su nakon toga u Predstavničkom domu pokrenule proceduru Trampovog opoziva, optužujući ga da je zatražio pomoć strane države kako bi se miješao u izbore pokušajem da diskredituje političkog protivnika – Bajdena. Tramp negira optužbe.

Bajdenov sin Hanter bio je član upravnog odbora Burizma grupe, jedne od najvećih privatnih gasnih kompanija u Ukrajini. Dok je bio potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Džo Bajden je 2016. godine tražio od Kijeva strogu antikorupcijsku politiku i u okviru te kampanje pozvao je na ostavku tadašnjeg generalnog tužioca, koji je istraživao aktivnosti Burizme. Pri tome je Јurij Lucenko, koji je bio generalni tužilac Ukrajine, izjavio da nema dokaze o krivičnim prekršajima koja su Bajden ili njegov sin mogli da učine na teritoriji zemlje. U avgustu 2017. godine istraga o kompaniji Burizma je zatvorena.

Nacionalni biro za borbu protiv korupcije u Ukrajini izjavio je da se istraga kompanije ne odnosi na period kada je Bajdenov sin postao član odbora ove kompanije. Događaji koje istražuju detektivi Biroa odnose se na period 2010-2012.

Bivši ukrajinski državni tužilac Јurij Lucenko ranije je izjavio da nema nikakvih dokaza za krivična djela koja su američki predsjednički kandidat Džo Bajden ili njegov sin mogli počiniti na teritoriji zemlje.

Тагови:
  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)