Zabrinuti

Američki istrazivači: Kina širi nuklearne kapacitete

  • Izvor: Tanjug
  • 28.07.2021.12:39

Kina gradi drugo polje raketnih silosa u svojim zapadnim pustinjama, što ukazuje na potencijalno proširenje kineskog nuklearnog arsenala.

I dovodi u pitanje posvećenost Pekinga njegovoj strategiji "minimalnog odvraćanja", navodi se u novoj studiji američkih istraživača.

Nova raketna baza u kineskom regionu Sinđang, identifikovana satelitskim snimcima, na kraju bi mogla imati 110 silosa, kaže se u izvještaju koji je objavila Federacija američkih naucnika (FAS), a prenosi CNN.

To je drugo polje silosa koje su ovog mjeseca otkrili istraživači, pored 120 silosa koji su, kako se čini, već u izgradnji u susednoj provinciji Gansu, kako je detaljno opisao američki "DŽejms Martin Centar za studije neširenja nuklearnog naoružanja".

Ove dvije lokacije, zajedno, predstavljaju "najznačajnije širenje kineskog nuklearnog arsenala ikada", ocjenjuje se u izvještaju FAS-a.

CNN je kontaktirao kinesko ministarstvo spoljnih poslova i ministarstvo odbrane radi dobijanja komentara na najnoviji izvještaj.

Ranije su neki kineski mediji odbacivali izvještaje o polju silosnih projektila u Gansuu, sugerišcuhi da je riječ o vetroparku.

Adam Ni, direktor Kineskog političkog centra sa sjedištem u Kanberi, rekao je da je otkriće polja silosa "prilično uvjerljiv dokaz namjere Kine da značajno proširi svoj nuklearni arsenal i to brže nego što je do sada predviđalo mnogo analitičara".

Kina je decenijama koristila oko 20 silosa za svoje interkontinentalne balističcke rakete na tečno gorivo (ICBM) nazvane DF-5, ali se sada čini da se gradi 10 puta više, vjerovatno za smeštaj najnovije ICBM poznate kao DF-41, navodi se u izvještaju FAS-a.