Ratnim zločincima nije mjesto u Vladi

Američki ambasador protiv bivšeg komandanta OVK

21:36, 06.02.2019.
Izvor: Tanjug
Thumbnail
Osuđenim ratnim zločincima nije mjesto u kosovskoj vladi, poručio je večeras američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet, povodom imenovanja Sulejmana Seljimija, bivšeg komandanta tzv. OVK, za savjetnika premijera privremenh prištinskih institucija.

Kosnet je na svom tviter nalogu pozvao lidere privremenih prištinskih institucija da "prestanu da podržavaju takve pojedince".

"Takva podrška baca sumnju na posvećenost Kosova vladavini zakona", napisao je Kosnet.

Seljimi, koji je nedavno uslovno pušten iz zatvora u Prištini, gdje je služio kaznu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, imenovan je za Haradinajevog savjetnika.

Neposredno po uslovnom puštanju, Seljimija su primili Hašim Tači i Haradinaj veličajući ga kao "generala slobode" i "živog heroja".

Dan nakon što je Seljimi pušten na uslovnu slobodu, u Brocni, selu u Srbici su se okupili Tači i predjsednik parlamenta Kadri Veselji kako bi to proslavili.

Inače, Seljimi je ranije dobio poziv za saslušanje od Specijalnog suda za ratne zločine bivših pripadnika tzv. OVK. On je trebalo da se 9. januara pojavi na saslušanu u Hagu, ali se nekoliko dana prije toga navodno razbolio pa je hospitalizovan.