Odgovor na hapšenje sveštenika SAD

Američke sankcije protiv turskih ministara pravde i unutrašnjih poslova

  • 02.08.2018. 09:14

Amerika je uvela sankcije protiv turskih ministara pravde i unutrašnjih poslova zbog privođenja američkog sveštenika Endrua Bransona.

"Vjerujemo da je on žrtva nepravednog i nefer hapšenja. Mi nismo našli dokaz da je sveštenik Branson uradio bilo šta loše", rekla je portparol Bijele kuće Sara Sanders. 

"Oba turska ministra imala su vodeće uloge u hapšenju američkog sveštenika. Kao rezultat toga, bilo kakva imovina ili udio u imovini oba ministra, a pod jurisdikcijom SAD, je blokirana, a američkim državljanima je zabranjeno da ulaze u bilo kakve transakcije sa njima", rekla je ona. 

Sandersova je podsjetila da je američki predsjednik Donald Tramp o ovoj temi više puta razgovarao sa turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom, prenio je Bi-Bi-Si. 

Američko Ministarstvo finansija saopštilo je da su mete sankcije ministar pravde Abdulhamit Gul i ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu, kao "vođe institucija turske Vlade koje su odgovorne za ozbiljna kršenja ljudskih prava". 

Branson, sveštenik iz Sjeverne Karoline, već je skoro dvije godine zatvoren u Turskoj gdje je optužen za terorizam i povezanost sa sveštenikom Fetulahom Gulenom, koga Ankara krivi za neuspjeli vojni udar 2016. godine. 

Turska je pozvala američku administraciju da povuče "ovu pogrešnu odluku", najavljujući recipročne mjere.

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.