Avganistan 

Američka vojska oslobodila borce Islamske države?

  • 17.01.2019. 19:48

Američka vojska odvela je u nepoznatom pravcu oko 40 boraca "Islamske države", nakon što su vojnici ubili čuvare zatvora na sjeverozapadu Avganistana, saopštio je portparol talibana Zabinulah Mudžahid.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da bi specijalne jedinice američke vojske mogle biti umiješane u napad na zatvor, kako bi spriječili da procure informacije o onima koji sponzorišu terorizam. 

Novinska agencija avganistanske Vlade "Bahtar" javila je da je avganistanska vojska oslobodila 36 militanata "Islamske države" u pokrajini Bagdis. 

Zamjenik predsjednika pokrajinskog savjeta u Bagdisu Abdulah Afzali izjavio je za "Sputnjik" da je militante oslobodila "neka strana vojska". 

"Strana vojska je prije tri dana opkolila područje Pandžboza, gdje su talibani prije pet mjeseci zarobili militante. Vojnici su ubili oko 20 ili 30 talibana koji su obezbjeđivali zatvor. Oslobodili su 38 militanata i odveli ih u nepozatom pravcu", rekao je Afzali. 

On je naglasio da su mještani znali gdje se nalaze zatvorenici i da je operacija izvršena noću, uz podršku sa zemlje i iz vazduha.