Zbog prijetnji iz Irana

Američka mornarica izvela vježbe u Arapskom moru

  • 19.05.2019. 21:59

Američka mornarica saopštila je danas da je izvela vježbe u Arapskom moru s udarnom grupom nosača aviona poslatom u Persijski zaliv radi borbe protiv navodne, nespecifične prijetnje iz Irana.

Mornarica je saopštila da su vježbe i obuka izvedeni sa grupom nosača aviona USS Abraham Linkoln u koordinaciji sa američkim marincima, odražavajući "ubojitost i agilnost SAD da odgovore na prijetnju", kao i da odvraćaju od konflikta i štite američke strateške interese. 

U vježbama su učestvovale i amfibijska grupa i 22. ekspediciona mornarička jedinica koje su takođe razmještene u zoni operacija američke Pete flote u Persijskom zalivu, prenosi AP.

Vježbe su, kako je saopšteno, izvedene u petak i subotu. Peta flota američke ratne mornarice sa sjedištem u Bahreinu prethodno je objavila na Fejsbuku da su zemlje članice Savjeta za saradnju u Zalivu započele pojačane bezbjednosne patrole u međunarodnim vodama područja Persijskog zaliva.

Bahrein, kao saveznik SAD, upozorio je juče svoje državljane da ne putuju u Irak i Iran i zatražio od onih koji su već u tim zemljama da se vrate "odmah" zbog svoje bezbjednosti. 

Istovremeno, saudijski ministar spoljnih poslova Adel al Džubeir saopštio je da Saudijska Arabija želi da izbjegne rat u regionu, ali je spremna da odgovori "svom snagom i odlučnošću" nakon prošlonedjeljnih napada na saudijske tankere i naftna postrojenja. On je na pres konferenciji optužio Iran da nastoji da destabilizuje region i pozvao međunarodnu zajednicu da preuzme odgovornost i zaustavi tu zemlju u takvim nastojanjima, javio je Rojters.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута, очекују вас најновије информације и занимљивости из земље и свијета, интересантни гости и саговорници.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Емисија: Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

    Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.