Zbog prijetnji iz Irana

Američka mornarica izvela vježbe u Arapskom moru

21:59, 19.05.2019.
Izvor: Tanjug
Thumbnail
Američka mornarica saopštila je danas da je izvela vježbe u Arapskom moru s udarnom grupom nosača aviona poslatom u Persijski zaliv radi borbe protiv navodne, nespecifične prijetnje iz Irana.

Mornarica je saopštila da su vježbe i obuka izvedeni sa grupom nosača aviona USS Abraham Linkoln u koordinaciji sa američkim marincima, odražavajući "ubojitost i agilnost SAD da odgovore na prijetnju", kao i da odvraćaju od konflikta i štite američke strateške interese. 

U vježbama su učestvovale i amfibijska grupa i 22. ekspediciona mornarička jedinica koje su takođe razmještene u zoni operacija američke Pete flote u Persijskom zalivu, prenosi AP.

Vježbe su, kako je saopšteno, izvedene u petak i subotu. Peta flota američke ratne mornarice sa sjedištem u Bahreinu prethodno je objavila na Fejsbuku da su zemlje članice Savjeta za saradnju u Zalivu započele pojačane bezbjednosne patrole u međunarodnim vodama područja Persijskog zaliva.

Bahrein, kao saveznik SAD, upozorio je juče svoje državljane da ne putuju u Irak i Iran i zatražio od onih koji su već u tim zemljama da se vrate "odmah" zbog svoje bezbjednosti. 

Istovremeno, saudijski ministar spoljnih poslova Adel al Džubeir saopštio je da Saudijska Arabija želi da izbjegne rat u regionu, ali je spremna da odgovori "svom snagom i odlučnošću" nakon prošlonedjeljnih napada na saudijske tankere i naftna postrojenja. On je na pres konferenciji optužio Iran da nastoji da destabilizuje region i pozvao međunarodnu zajednicu da preuzme odgovornost i zaustavi tu zemlju u takvim nastojanjima, javio je Rojters.