Pirati iz Nigerije

Ambasada BiH potvrdila: Jedan od otetih radnika na brodu bh. državljanin

  • 24.09.2018. 17:36

Ambasada Bosne i Hercegovine u Bernu je u kontaktu sa predstavnicima švicarske brodarske kompanije u čijem je vlasništvu oteti brod, potvrdili su Feni iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, odgovarajući na upit o otmici posade švicarskog teretnog broda u kojoj je bio i jedan bh. državljanin.

"Osim što je Ambasadi potvrđeno da je jedan od radnika na brodu državljanin BiH, ostali podaci se radi istrage i aktivnosti koje se poduzimaju za sigurno i brzo puštanje zadržanih na brodu ne smiju davati u javnost", naglasili su iz MIP-a BiH.

Agencije su javile da su nigerijski pirati oteli 12 članova posade švicarskog teretnog broda, među kojima je i bh. državljanin. Švicarska brodarska kompanija "Massoel" potvrdila je napad na svoj teretni brod Glarus u nigerijskim vodama. 

Brod je prevozio pšenicu od Lagosa do Port Harcourta. Nigerijska agencija za pomorsku upravu i bezbjednost objavila je, a prenio je BBC, da su sedmero talaca Filipinci, po jedan iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Ukrajine i Rumunije te da se još uvijek smatraju nestalima. 

Iz švicarske kompanije naveli su da su obavijestili porodice otetih te da sarađuju s vlastima i stručnjacima, kako bi se osiguralo brzo i sigurno oslobađanje talaca.

Тагови:
  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок