Svijet u opasnosti

Amazonija nestaje u požarima 

14:59, 23.08.2019.
Izvor: avaz
Hiljade požara gore u amazonskoj prašumi u Brazilu. Ovo su najveći požari u ovom području u posljednjih 10godina, a najviše su pogođene sjeverne države Roraima, Akre, Rondonija i Amazonas, kao i Mato Groso do Sul.

Požari ispuštaju ogromne količine ugljendioksida u atmosferu, a do sada je ove godine izbačeno 228 megatona, što je najveća količina od 2010. Ispušta se i ugljenmonoksid, koji je toksičan u velikim količinama.

Ogroman dim od požara širi se regionom Amazonije i dalje, piše BBC. Dim je došao čak do Atlantske obale, uzrokujući zamračenje neba u Sao Paolu, koji je udaljen više od 3.200 kilometara od požara.

Zvanične brojke govore da je više od 75.000 šumskih požara zabilježeno u Brazilu u prvih osam mjeseci ove godine, što je najveća brojka od 2013. Lani je bilo 39.759 požara.

Tako je u Roraimi bilo za 141 posto više požara, u Akre 138, Rondoniji 115, a Amazonasu za 81 procent.

U Mato Grosu požara je bilo više za 114 posto. U Amazonasu, najvećoj državi Brazila, proglašeno je vanredno stanje.

Amazonija je ključna za regulisanje globalnog zagrijevanja, sa svojim šumama koje apsorbiraju milione tona emisija štetnih gasova svake godine. Kad se drveće posječe ili izgori, smanjuje se kapacitet prašume da apsorbira plinove.

Šumski požari u "plućima svijeta", koja proizvode 20 posto ukupnog kisika na Zemlji, mogu imati nesagledive posljedice na životnu okolinu, upozoravaju stručnjaci.

Sve veći broj slavnih ličnosti na svojim profilima digao je glas o potencijalnoj globalnoj katastrofi.

Među prvima se oglasila čuvena brazilska manekenka Adrijana Lima, koja je svoje pratioce informirala o onome što se dešava u njenoj zemlji.

"Ako niste iz Brazila, vjerovatno nemate predstavu šta se tamo dešava. Najveća šuma na svijetu gori već 16 dana i medije za to nije briga," objavila je ona na svom Instagramu.

Ona je aludirala na činjenicu da je svjetska javnost tek ovih dana informirana o požarima koji traju duže od dvije sedmice.

Mnogi traže odgovornost brazilskog predsjednika Žaira Bolsonara, kojeg aktivisti okrivljuju da je ohrabrio drvosječe i poljoprivrednike da eksploatišu i spaljuju šumu.

Američki glumac Leonardo Dikaprio pozvao je svoje pratioce da doniraju novac organizacijama koje se bore za spas Amazonije, kao i da na izborima glasaju za lidere koji razumiju klimatsku krizu.

Inače, požari bjesne širom planete. Više od 130 šumskih požara registrovano je na teritoriji površine skoro 44.000 hektara u nekoliko oblasti u Rusiji, saopšteno je jučer iz pres-servisa Službe za zaštitu šuma iz zraka.

U saopštenju se navodi da je do ponoći 23. avgusta registriran požar na 136 lokacija, ukupne površine 43.976 hektara i da su u toku napori da se vatra kontroliše.

Iz Službe dodaju da u gašenju požara učestvuje 1.400 ljudi, uz 80 komada opreme, javio je TASS.

Najveći broj požara prijavljen je u Krasnojarskoj pokrajini i Čukotskom autonomnom okrugu, a registrovani su i požari u Zabajkalskoj pokrajini, Jakutiji, Irkutsku i Buratiji. U četiri ruske oblasti je zbog požara proglašena vanredna situacija.