Čašica više može i da sačeka

Alkohol tokom vakcinacije ometa stvaranje antitijela

  • 02.10.2020. 13:01

Direktor ruskog naučnog centra "Gamaleja", koji je razvio vakcinu protiv korona virusa "Sputnjik pet", Aleksandar Gincburg posavjetovao je pacijentima da se uzdržavaju od alkohola tokom perioda vakcinacije, jer to ometa stvaranje antitijela.

Moguće je u razumnim količinama, ali je veoma teško izazvati normalan zaštitni imuni odgovor kod osoba koje svaki dan piju pola čaše ili čašu viskija. Za one koji žele da se vakcinišu potrebna je antialkoholna kampanja, istakao je Gincburg.

On je precizirao da na proizvodnju antitijela negativno utiče svaka vrsta alkohola, uključujući pivo i vino, prenio je Sputnjik.

Gincburg je dodao da se u periodu vakcinacije protiv korone mogu koristiti složeni vitamini, lijekovi protiv bolova i drugi lijekovi, osim citostatika, a bolje je izbjegavati i antibiotike.

"Uzimanje kompleksnih vitamina nakon vakcinacije je čak veoma dobro. Jedino što ne treba uzimati su lijekovi citostatici ili oni koji djeluju toksično na ćelije. Većina antibiotika ne djeluje, ali među njima ima i onih koji djeluju negativno na naše ćelije, toksično", rekao je Gincburg.

On je napomenuo da na prve znake temperature nakon vakcinacije treba popiti paracetamol jer to ne može nanijeti nikakvu štetu.

Pored toga, on je dodao da nema nikakvih kontraindikacija za vakcinaciju ni u vrijeme menstruacije.

Ministarstvo zdravlja Rusije je u avgustu registrovalo prvu vakcinu na svijetu za prevenciju kovida 19, koju je razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" i proizveo zajedno sa Ruskim fondom za direktne investicije.