Džihadistička formacija 

Albanski teroristi napali sirijsku armiju VIDEO

  • 21.04.2019.14:44

Albanski teroristi koji djeluju u okviru formacije "Džemat Alban" napali su jedan punkt pod kontrolom sirijske armije.

Oni su na ovaj punkt napali sa velikim brojem snajperskih pušaka i mitraljeza, uključujući i bestrzajni top sovjetske proizvodnje SPG-9 "Koplje".

Na video snimku je vidljivo da grupa sirijskih boraca, pod kišom metaka, izvlači jednog pogođenog borca, koji ne daje znake života. Na ovaj napad je odgovorila sirijska armija, a pretpostavlja se da i među teroristima ima gubitaka. Albanci su uzvikivali "Alahu Akbar".

Ova teroristička grupa djeluje u sastavu džihadističke ultra-radikalne oružane grupe "Hajat Tahrir Aš-Šam", koja na pozicije regularne vojske napada u sadejstvu sa grupom Huras Ad-Din (tačnije Al-Kaida 2.0 u Siriji).

Inače, prema izvorima sa terena, ova teroristička grupa se sastoji od nekoliko stotina islamista sa vahabističkim pogledom na svijet, koji su u Siriju došli mahom sa prostora Kosmeta, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Albanije. Odlično su naoružani, sa velikim brojem automatskih pušaka i snajpera, gdje ima i onih velikog kalibra (trofejne puške AM-50 Sayyad, Steyr SSG 69 itd.). U posljednje vrijeme primetno je ojačavanje ovog odreda sa artiljerijskim sredstvima za vatrenu podršku.