Prvi na tržištu

Albanska mafija preuzela kontrolu trgovinom drogom

  • 14.01.2019. 10:50

Albanska mafija /Mafia Shqiptare / potpuno je preuzela kontrolu trgovinom drogom u Velikoj Britaniji zahvaljujući, između ostalog, sofisticiranosti i pameti, piše list "Gardijan".

"Oni su sofisticirani, pametni i uvijek isporuče robu - od evropskih luka do ulica Londona. Ta kriminalna banda je sada prva na britanskom tržištu, čija vrijednost je pet milijardi funti", piše list. 

U tekstu pod naslovom "Kraljevi kokaina: kako je albanska mafija preuzela kontrolu nad britanskom trgovinom drogom" navodi se da način na koji su Albanci osvojili britansko tržište kokaina predstavlja lekciju iz "kriminalnog zdravog razuma" i apsolutne prijetnje nasiljem. 

List navodi da se radi o veoma jednostavnom, ali drskom modelu poslovanja. Albanci su u potpunosti odbacili sistem posrednika i počeli da pregovaraju direktno sa kolumbijskim kartelima koji kontrolišu proizvodnju koke. Ogromne isporuke organizovane su direktno iz Južne Amerike, a lanci snabdijevanja ostali su njihovim rukama. 

Struktura cijene je nekada varirala u zavisnosti od čistoće droge - što je bila čistija, to je cijena veća. 

Prema britanskim obavještajnim podacima, albanske bande nabavljale su kokain od kartela za oko 4.000 do 5.000 funti za kilogram u vrijeme kada su rivali smatrali da su dobro prošli koristeći holandske prodavce na veliko, kod kojih se droga prodavala za 22.500 funti za kilogram. 

Albanci su snizili cijenu kokaina i povećali čistoću droge, što je rezultiralo još većim isporukama u Britaniju. 

Albanski efekat suštinski je oblikovao upotrebu, proizvodnju i ekonomiju kokaina. Kokain je sada najjeftiniji u Britaniji od 1990. godine i najčistiji u posljedih 10 godina, što je dovelo do velikog broj smrtnih ishoda. 

Britanija ima najveću stopu mladih korisnika droga u Evropi. 

Eksperti kažu da se albanska mafija pokazala veoma inteligentnom i da se ne mora biti pohlepan da bi bili dominantni na tržištu droga. "Oni se rukovode principom održive cijene i dobrog kvaliteta", rekao je Toni Sadžers, bivši šef grupe za borbu protiv narkotika u Nacionalnoj agenciji za borbu protiv organizovanog kriminala. 

List navodi da su Albanci morali da preuzmu kontrolu i nad evropskim lukama. U tu svrhu, ova mafija morala je da sarađuje sa Ndrangetom, najmoćnijom i najraširenijom od svih italijanskih mafijaških grupa. 

Takođe, jedan od razloga uspjeha Albanaca je što izbjegavaju sitnije sukobe sa rivalima i veoma su vješti u formiranju veza sa drugim grupama organizovanog kriminala. 

Takođe, ono što ide u korist Albanaca je njihova reputacija da su nasilni. 

"Oni su prilično harizmatični i znaju da je važnije da grade veze umjesto da stvaraju sukobe, a pošto dolaze iz regiona u kojima je donedavno bio rat, kao što je slučaj sa Kosovom, to samo pojača efekat i reputaciju bezobzirnosti", rekao je Sadžers. 

Mohamed Kasim sa Univerziteta Lids Beket, koji se bavi analizom trgovine drogom, ističe i način na koji su Albanci viđeni u kriminalnim krugovima. 

"Oni su sofisticirani, profesionalni i urade ono što obećaju. Oni uvijek ispune zadato", rekao je on.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)