Javno se hvale novcem i oružjem

Albanska mafija hara Velikom Britanijom

  • 14.11.2018. 07:45

Albanska banda koja Veliku Britaniju snabdijeva kokainom besramno na Instagramu objavljuje fotografije njihovih pištolja, skupocjenih automobila, novca... 

Nazivaju se Helbanizanz, baza im je u istočnom Londonu, a usko su povezani s mafijom u domovini koja im omogućava kontakte sa kartelima u Južnoj Americi.

Njihov Instagram profil, na kojem su obavili čak i fotografiju djeteta koje na sebi nosi medaljon sa simbolom bande, ima više od 8000 objava. Sebe nazivaju "bogovima ulica", tvrde da kontrolišu čitav grad i da su spremni na rat s rivalskim bandama.

Jedan od njihovih članova posljednje dvije godine sjedi u zatvoru. Riječ je o Tristenu Aslaniju (29) kog su osudili na 25 godina zbog zloupotrebe oružja i droge. Pretragom njegove kuće policajci su pronašli drogu vrijednu šest miliona funti kao i automatski pištolj „škorpion“ sa prigušivačem, piše Dejli mejl.

Britanska policija tvrdi da neke bande za "širenje tržišta" koriste čak i djecu koja im prodaju kokain izvan Londona.

"Albanske bande imaju pristup britanskom tržištu droge, pogotovo kad je riječ o kokainu. Njihove veze s kartelima su dobre, a uticaj veliki", rekao je predstavnik za medije britanske Agencije za kriminal.