Albanci preko "Fejsbuka" organizuju prevare i pljačke

17:37, 10.08.2019.
Albanski kriminalci koriste “Facebook” kako bi izbjegavali racije i krijumčarili migrante, ugovarali lažne brakove i organizovali prevare na testovima za engleski jezik za državljanstvo, piše britanski "Daily Telegraph".

"Facebook" nije uspio da preduzme nijednu akciju protiv stranice nazvane - "Albanci u Londonu", koji ima 123.000 pratilaca i na kojem su kriminalne šeme javno objavljene.

Stranicu vodi Fari Leši, pljačkaš banke koji je ilegalno ušao u Veliku Britaniju nakon služenja šestogodišnje zatvorske kazne u Italiji zbog krađe 20.000 funti.

On je deportovan u martu nakon što je uhapšen zbog prodaje droge u Britaniji.

Na stranici oni jedni druge upozoravaju na policiju, postavljajući slike zvaničnika i njihove lokacije.

Takođe, u grupi se mogu naći krijumčari migranata, koji za 1.500 funti po osobi dovode migrante u Britaniju preko Irske, što je najjeftinija i najlakša ruta.

Albanci u grupu "regrutuju" i sunarodnike koji znaju engleski kako bi pripremali ostale za testove za državljanstvo ili za vozačku dozvolu.

Stranicu su ugasili nakon što su ih pozvali iz "Telegrafa" i nisu željeli da odgovore ni na kakva pitanja.

U kompaniji "Facebook" su rekli da će njihova administracija reagovati jer takvi oglasi nisu dozvoljeni na toj platformi.

Albanaca koji su ilegalno ušli u Veliku Britaniju dva puta je više nego pripadnika bilo koje druge nacionalnosti.

Prema podacima britanske Nacionalne agencije za kriminal, oni su razvili mrežu trgovine drogom, posebno kokainom.

Britanija želi da stane na put ovom problemu.

"Mi blisko sarađujemo s albanskim vlastima i drugim regionima u borbi protiv ključnih prijetnji Velikoj Britaniji", rekli su u Nacionalnoj agenciji za kriminal.

Zatvor

Prema zvaničnim podacima, jedan od 10 zatvorenika u Velikoj Britaniji je Albanac. Britansko Ministarstvo pravde saopštilo je da su Albanci kada je u pitanju kriminal u Velikoj Britaniji nadmašili i Poljake.