Povreda dostojanstva

Albanac na ambalaži cigareta prepoznao fotografiju sebe s amputiranom nogom

  • 20.07.2019. 11:12

Muškarac u Francuskoj albanskog porijekla je bio neugodno iznenađen nakon što je na ambalaži cigareta vidio fotografiju na kojoj je on s amputiranom nogom, navodi portal Unilad.

Riječ je o fotografiji koju proizvođači cigareta ističu na deklaracijama upozoravajući na štetnosti pušenja. Ispod fotografije je bilo ispisano da pušenje šteti arterijama.

Ovom 60-godišnjaku čije ime i prezime nisu poznati javnosti nije amputirana noga zbog posljedica pušenja. Noga mu je 1997. godine amputirana nakon što je ranjen u pucnjavi u Albaniji.

Njegov advokat se obratio Komisiji Evropske unije u cilju da se utvrde jasne okolnosti ovog slučaja, istakao je Unilad navode BBC-a.

Fotografiju je uočio njegov sin nakon što je kupio cigarete u Luksemburgu. Šta se desilo, ispričala je njegova kćerka za list Le Républicain Lorrain.

"Nakon što se brat vratio iz Luksemburga, na sto ispred nas je stavio kutiju cigareta. Bili smo zapanjeni. Nismo mogli vjerovati. Uvjereni smo bili da je to naš otac", rekla je.

Muškarac tvrdi da je fotografija iskorištena bez njegove dozvole. Smatra da je fotografisan u bolnici kada je razgovarao o tome koje će ortopedsko pomagalo koristiti.

Njegov advokat Antoine Fittante tvrdi da je na fotografiji njegov klijent dodavši da osjeća izdanim.

Za BBC je Fittante poručio da je na osnovu mjesta na kojima su šavovi prepoznao da je to on. Naglasio je da se njegov klijent osjeća izdanim i da mu je povrijeđeno dostojanstvo.

Fittante je kontaktirao bolnicu i pitao kako je fotografija dospjela do proizvođača cigareta. Ukazao je na to da Komisija Evropske unije fotografije u ovu i slične svrhe koristi iz svoje baze podataka uz dopuštenje osobe koja je vidljiva na fotografiji, piše Unilad.

Тагови: