Novo pravilo

Ako propustite da se testirate pri ulasku u ovu zemlju riskirate kaznu od 25.000 evra

  • 08.08.2020. 16:33

Od danas je na snazi novo pravilo o obaveznom testiranju na koronavirus za putnike koji se vraćaju u Njemačku iz nekog od rizičnih područja.

Na listi rizičnih zemalja je i BiH.

Testiranja će se obavljati direktno nakon povratka u aerodromima ili u nekom od centara za odbranu protiv koronavirusa, a moguće je test obaviti i kod kućnog ljekara. U prvih 72 časa nakon povratka test je besplatan.

Za povratnike koji dolaze drumskim putem organizovani su testovi u centrima u blizini većih graničnih prelaza ili željezničkih stanica. To se uglavnom odnosi na saveznu pokrajinu Bavarsku, javlja Hina.

Test je moguć i u zemlji iz koje putnik dolazi, ali ne smije biti stariji od 48 sati i u tom slučaju troškove testiranja preuzima sam putnik.

Besplatni testovi u roku od tri dana su mogući, ali ne i obavezni i za povratnike iz nerizičnih zemalja.

Vrijeme čekanja na rezultat testa, što u pravilu ne traje duže od 48 sati, putnik mora provesti u karantinu. Neodazivanje na obavezno testiranje može se kazniti kaznom do 25.000 evra.

Centralni njemački epidemiološki institut Robert Koch na listi rizičnih zemalja navodi oko 130 zemalja i regija među koje spadaju i sve zemlje zapadnog Balkana, piše Radiosarajevo.