Neistomišljenici mu zavide na uspjehu

Ako ima nepravilnosti, idemo u drugi krug

  • 26.10.2019. 20:14

Bolivijski predsjednik Evo Morales poručio je danas da će ući u drugi krug izbora ukoliko bude utvrđeno da je bilo nepravilnosti.

Morales je rekao da mu njegovi neistomišljenici zavide na ostvarenim uspjesima u proteklih 14 godina i optužio ih je da podstiču nemire kako bi ga na nelegalan način uklonili sa vlasti.

Analitičari navode da sve ukazuje na to da je Morales zabrinut zbog reputacije u inostranstvu, jer su međunarodni posmatrači i strane administracije izrazile sumnju u legitimitet njegove izborne pobjede.

Do sada su mu samo Venecuela, Kuba i Meksiko čestitali na pobjedi dok je EU i neke najveće zemlje u regionu SAD, Brazil, Argentina i Kolumbija savjetovale da uđe u drugi krug sa protivkandidatom Karlosom Mesom radi povratka kredibilnosti nedavno održanih izbora.

"Pozivam šefove diplomatija Argentine, Brazila, Kolumbije i SAD da dođu i da prekontrolišemo sve, glas po glas. Pratiću kontrolu i ako bude nepravilnosti naredni dan ćemo organizovati drugi krug glasanja", naglasio je Morales.

Demonstranti su danas u znak protesta zbog izbornih rezultata drugi dan zaredom blokirali puteve u La Pazu, dok je u Santa Kruzu proglašen štrajk na neodređeno vrijeme.

Morales se ove godine kandidovao za četvrti mandat uprkos ograničenju i rezultatima referenduma na kojem je odbačena mogućnost ukidanja ograničenja mandata i pošto mu je sud odobrio.

Тагови: