Pisanje medija

51 oporavljeni pacijent u Južnoj Koreji ponovo pozitivan na virus korona

  • 07.04.2020. 09:57

Svjetski mediji prenijeli su informacije da je kod 51 pacijenta iz Južne Koreje koji su se oporavili od virusa korona, ponovnim testiranjem utvrđeno prisustvo Covid-19, što izaziva strah da se virus može ponovo aktivirati.

Prema pisanju "Daily Maila", pacijenti iz najteže pogođenog grada, Daegua, stavljeni su u karantin nakon što im je dijagnostikovan virus, a nekoliko dana nakon što su se oporavili ponovo su im rađena testiranja i bili su pozitivni.

Pozivajući se na Korejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC), britanski portal piše da se virus vjerovatno "reaktivirao", odnosno da se pacijenti nisu ponovo zarazili.

Pomenuti sajt dodaje da naučnici iz vladinog zdravstvenog tijela vjeruju da se virus može "uspavati" u ljudskim ćelijama.

Navodno, iz nepoznatih razloga virusne čestice mogu ponovo da se aktiviraju - ali nije jasno hoće li pacijenti ponovo postati zarazni.

Međutim, neki stručnjaci kažu da nema dokaza da virus djeluje na ovaj način, a studije na majmunima zapravo su pokazale suprotno.

U slučajevima kada pacijenti dva puta daju pozitivan rezultat, to je obično zbog testa koji daje pogrešan rezultat, koji se dešava jednom u pet slučajeva.

Pol Hanter, profesor zaraznih bolesti na Univerzitetu u Istočnoj Angliji, rekao je za "Daily Mail" da smatra kako nije riječ o ponovnoj infekciji niti reaktivaciji.

"Lično mislim da je najvjerovatnije objašnjenje to što su uzorci odobrenja bili lažno negativni", rekao je Hanter.