Aleksandar Vučić

Zovu me đavo jer iz ambisa pokušavam da izvučem nešto za srpski narod

  • 01.08.2018. 11:13

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da želi da ljudima poruči šta čini oko Kosova i Metohije i da odgovori na optužbe. 

Vučić je istakao da se na KiM borimo ne protiv albanskih interesa, jer sa njima želimo bolje odnose. Dodao je da imamo neprijatelje u nekim zapadnim zemljama, što se vidi u ponašanju Velike Britanije. 

- Borimo se da u teškim, gotovo nemogućim uslovima, izvučemo maksimum za naš narod i izgubimo najmanje - kaže Vučić gostujući na TV Pink. 

On je rekao da je 19 zemalja svijeta pogazilo principe i norme, ali da im neće reći da je kriv Milošević. Ističe da u Rezoluciji 1244 se ne govori o Srbiji, da je češće spominju Albanci nego Srbi. Kako podsjeća, 2006. godine, zahvaljujući neodgovornosti došlo je do otcjepljenja Crne Gore.

- Vlast u Srbiji se tukla između sebe! Izgubili smo Jugoslaviji. Imali smo pogrom stanovništva u martu 2004. Ni na to nismo reagovali nikako sem saopštenjima. 2007. i 2008. konačno govori se o puštanju standarda i ide se na status: proglašava se jednostrano nezavisnost Kosova, a na to reagujemo uglavnom neodgovorno, neozbiljno, reagujemo bez plana i ideje kao da nas je to iznenadilo - kaže Vučić. 

Predsjednik podsjeća da je mnogo izgubljeno. Postojali su hvalospevi bivšim vlastima u albanskim medijima, a Vučić je predstavljen kao "Sotona".

- Sotona sam jer iz ambisa pokušavam da izvučem nešto za srpski narod, da sačuvam srpski narod na KiM. Želimo da zaštitimo naše crkve, da dobijemo više nego što je pisalo u svim planovima dosad. Nikad nećemo dobiti manje od onog što je dosad nuđeno. U ovakvim uslovima pokušavamo da izvučemo najviše i zaustavimo vrzino kolo čekanja, skidanja glava. Borimo se da očuvamo mir za našu djecu, iako to sada zvuči kao fraza. Namučili smo se da sačuvamo mir i to poštuju svi i na istoku i na zapadu - kaže Vučić.

Vučić je objasnio da ne prihvata da bahati tajkuni drže pridike narodu. Unutrašnji dijalog, kaže, treba da dovede do rješenja. Znao je da će on dovesti do nervoze kod zapadnih faktora i svih onih koji ne žele rješenje.

- Nervoza je i u Beogradu kod onih koji su čekali kolaps Srbije. A ne znaju da je sve što dobijemo više od onog što imamo. Kad pitate ljude iz Saveza za Srbiju što su uveli granicu na Jarinju, što ste hapsili ljude na Brnjaku! Vi ste postavili granicu na Leposaviću i Zubinom potoku, a sada nije dovoljno da obrišemo granicu. Pa, šta vi hoćete? Glume patriotizam - kaže Vučić.

Ističe da on ne drži lekcije o patriotizmu i samo želi da argumentovano razgovara, a on ih ima.

- Svakom Srbinu je jasno o čemu se radi, a neki se prave blesavi - kaže Vučić.  

Vučić je kazao da je Srbija pokazala da je dovoljno mudra da izbjegne sukobe koji su lako mogli da eskaliraju u prethodnim događajima. On je istakao da je čitav pritisak stranih službi i svih u domaćoj javnosti postojao sve vrijeme, a sada je došlo do eksplozije. 

- Bili su u DOS-u, doveli su do pogroma 2004. godine i izgubili SR Jugoslaviju i Kosovo!.Tajkunska koalicija ne zna da li je za EU, protiv je svakog rješenja za Kosovo. Protiv su svega i nisu ni za šta, ali jesu za svoje bogaćenje i dovođenje Srbije do bankrotstva - izjavio je predsjednik.

Govoreći o riječima Save Janjića, kaže da tu nema informacije, već je riječ o neuljudnim tračevima. 

- Šuplje priče izmišljaju politički protivnici. Ništa se nije dogodilo kada je riječ o sukobima i neće se desiti, hvala Bogu. Predsjednika i Vladu predstavljaju kao zločince i ubice, a onda govore tračeve i reaguju na tračave oni koji nikad ni na jedno ozbiljno pitanje nisu odgovorili. Šta biste radili sa Vučićem da je on bio u situaciji da je neko pronađem mrtav sa njim u stanu? Za šta se zalažete? Da KiM bude Srbija? Niko od njih se ne zalaže za to! Pogledajte odnos prema crkvi: Janković, kao i svi iz tajkunske koalicije, bili su na strani stanara Stepe Stepanović u apelu da se ne izgradi crkva na njenom zemljištu! Oni koji su mrzeli crkvu danas postaju najveći bogoljupci jer u tome vide šansu za politički uspjeh - kaže Vučić. 

- Mislite da ne znamo ko se sastaje na sjeveru Kosova, da naše službe ništa ne rade? Aktiviraju se oni koje smo zaboravili, političari od prije 20 godina i sarađuju sa stranim službama. Žele da se ne dođe do rješenja Kosova - kaže Vučić. 

Kaže da neće prihvatiti ono što je bilo u Makedoniji i da će narodu biti predstavljen plan za Kosovo onakav kakav jeste i da će narod dati svoj odgovor. 

Vučić kaže da neki mnogo više vole prisustvo NATO-a nego srpske vojske.

- Srbiju da povlače za uši neće ni SAD ni EU, niti bilo ko ko spada u njihov interes - kaže Vučić.

Тагови:
  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм