Niš

Zmija se uvukla u zid kuće, obijao ciglu da bi došao do nje

  • 23.04.2020. 17:39

Zoo patrola kod Niša izvela je prvu evakuaciju zmije ove godine. Ovo potvrđuje da je toplo vrijeme zaista stiglo, a sa njim dolaze i gmizavci.

Zoo patrola Udruženja Zoo Planet je intervenisala kako bi iz podruma jedne porodične kuće evakuisali zmiju dugu 117 centimetara. Na poziv mještana Suvog Dola ekipa je, kažu, odmah izašla na teren. Intervenciju su izveli koordinator Zoo patrole Dušan Stojanović i volonter za bezbjedno uklanjanje zmija Marko Bošković.

– Zmija je bila zavučena u pregradnom zidu, u šupljini cigle. Trebalo nam je oko 15 minuta da dođemo do nje i izvučemo je. Da bismo uspjeli morali smo da obijemo ciglu – kaže Dušan Stojanović za Niške vijesti.

– U pitanju je bio eskulapov smuk dug 117 cm. Nakon zbrinjavanja dali smo stručne savjete o samoj vrsti, kao i savjete za preventivnu zaštitu od sprečavanja ponovne pojave – dodao je Stojanović.

Već je određena lokacija za vraćanje zmije u prirodu, uz konsultaciju stručnjaka iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije, i zmija je vraćena u prirodno stanište van naseljenog mjesta, kažu u Zoo Planetu.

Eskulapov smuk je neotrovna zmija koja se rijetko javlja u odnosu na stepskog smuka. Korisne su jer pomažu u suzbijanju glodara, kažu u Udruženju. Dodaju da ova vrsta nije agresivna i ne napada čovjeka osim kada se osjete ugroženo. U većini slučajeva zmije pokušavaju da pobjegnu od ljudi.

Sa toplijim vremenom očekivano je da se zmije pojavljuju. Uglavnom ih ima u ruralnim dijelovima, ako i u ulicama na periferiji grada. Često se zmije pojavljuju pored oranica, livada i voćnjaka jer im tu jeste prirodno stanište.

Ukoliko vam se zmija nađe u objektu i imate problem oko evakuacije, najbolje je da se obratite matičnoj opštini ili komunalnoj miliciji. Nadležni će kontaktirati Udruženje kako bi izašli na teren. Inače, Zoo patrola je prošle godine izvela oko 250 intervencija evakuacija zmija na teritoriji jugoistočne Srbije.

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.