Miodrag Linta

Žigmanov lažno optužuje Srbiju

15:48, 31.03.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je danas da je netačna tvrdnja predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova da su Hrvati u Srbiji danas u daleko nepovoljnijem položaju nego Srbi u Hrvatskoj.

"Žigmanov ćuti na skandaloznu činjenicu da Hrvatska sistematski krši Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina iz 2002. godine prema kojem se preostalim Srbima garantuje slobodna upotreba ćirilice i srpskog jezika i zapošljavanje u javnom sektoru", ukazao je Linta. 

On je naveo da Žigmanov ćuti i na sramnu činjenicu da hrvatski zvaničnici ne osuđuju veliki broj etnički motivisanih napada, poruka mržnje i pozivanja na nasilje prema preostalim Srbima u Hrvatskoj, kao i na to da u Hrvatskoj dugih niz godina traje rehabilitacija ustaštva, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona. 

Linta je ocijenio sramnim lažima tvrdnje Žigmanova iznesene u razgovoru za nedjeljnik "Hrvatska riječ" da institucije u Srbiji "nisu spremne da se otvoreno suoče sa `zločinima` koji su počinjeni na teritoriji Srbije prema Hrvatima". 

On ukazuje da Žigmanov istovremeno besramno ćuti o nebrojenim zločinima nad srpskim civilima koji su ubijani prije rata u Vukovaru, Osijeku, Zagrebu i desetinama drugih gradova gdje nije bilo ratnih dejstava, kao i o brutalno mučenim civilima i ratnim zarobljenicima tokom i poslije hrvatskih zločinačkih akcija "Orkan", "Otkos", "Papuk", "Maslenica" "Miljevački plato", "Medački džep", "Bljesak" i "Oluja".