Ana Brnabić

Zemlje NATO-a moraju biti svjesne greške agresije na Srbiju

  • 22.03.2019. 10:33

Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je da Srbija ne smije zaboraviti žrtve NATO bombardovanja, te da mora pokušati da oprosti, ali da zemlje NATO-a moraju biti svjesne greške agresije nad nedužnim stanovništvom.

Otvarajući međunarodni skup u Beogradu povodom 20 godina od NATO agresije na Srbiju, Brnabićeva je istakla da rane građana Srbije nisu zarasle i da i danas bole. 

Brnabićeva je rekla da Srbija ne smije zaboraviti 1999. godinu, svoje žrtve, uništene fabrike i privredu, kao ni koliko ju je bombardovanje unazadilo i osiromašilo. 

Ona je istakla da Srbija mora da pokuša da oprosti i da se okrene budućnosti, partnerstvu i saradnji. 

Prema njenim riječima, Srbiji niko ne treba da spočitava greške iz prošlosti, jer je svjesna da je griješila i da danas nije bezgrešna. 

"Bombardovanje Srbije je greška drugih, a ne građana koji su usred Evrope, na kraju 20. vijeka bili žrtve bombardovanja od strane onih sa kojima se uvek borili za iste vrednosti slobode, pravde i jednakosti u čak dva svjetska rata", rekla je Brnabićeva. 

Ona je podsjetila da je u jednom od tih ratova Srbija za te vrijednosti dala čak jednu trećinu populacije. 

"Za zajedničku budućnost bi bilo dobro da i svi oni budu svesni da je greška sa te strane, da budu svesni greške agresije nad nedužnim i stanovništvom 1999. godine", rekla je Brnabićeva. 

Ona je navela da je sukob NATO-a sa Srbijom bio sve samo ne ravnopravan i da se završio rušenjem Srbije, te da su mete bili svi, bez obzira na nacionalnost, vjeru i politiku. 

Brnabićeva je ocijenila da posljedice bombardovanja i danas svi građani Srbije osjećaju, pa čak i oni koji tada nisu bili rođeni. 

Ona je rekla da ni poslije 20 godina Srbija nije dobila odgovor od onih koji su je bombardovali na pitanje zašto su u 20. vijeku napali jednu evropsku zemlju i ocijenila da odgovor vjerovatno neće ni dobiti. 

Brnabićeva je podsjetila da je NATO za tu priliku izmislio termin "kolateralna šteta", koji su ponavljali i njegov portparol i svjetska štampa. 

Ona je dodala da Srbija popravlja ne samo razrušene mostove, nego i mostove sa partnerima koji su je bombardovali. 

Prema njenim riječima, Srbija je danas zemlja na koju može da se računa, zemlja koja zna kuda ide i kako tamo da stigne. 

Ona je naglasila da je važno da Srbija danas ima prijatelje na svim stranama svijeta i posebno pozdravila ambasadore Rusije i Kine, zemalja koje su uvijek uz Srbiju. 

Skup je organizovao beogradski Institut za međunarodnu politiku i privredu, a a učestvuju stručnjaci i cijelog svijeta od Rusije, Velike Britanije, Kine, pa čak i iz Indije.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)