Kosmet

Zemlje Kvinte o izborima na KiM: Upitan demokratski proces

22:10, 20.05.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Izbori na sjeveru Kosova i Metohije protekli su mirno, ali nedostaci u izbornom procesu koji se odnose na pritiske na glasače, neažurirane biračke spiskove i ograničenu političku participaciju pokreću pitanja o ukupnom demokratskom procesu, saopštile su danas zemlje Kvinte.

Ambasade Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i SAD u Prištini podsjećaju na preporuke posmatračke misije EU iz 2017. godine i pozivaju na hitnu primjenu tih preporuka navodi "Kossev".

U tim zaključcima posmatračka misija EU (EOM) izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog zastrašivanja političkih partija koje su bile protivkandidati Srpskoj listi.

"Ovi nedostaci, kao i zahtjevi za ažuriranje biračkih spiskova i razjašnjavanje procedura, ostaju neriješeni i dovode do ograničene izborne konkurentnosti i ograničene političke participacije čime se pokreću pitanja o ukupnom demokratskom procesu u tim područjima", navode ove zemlje.

Dan po završetku izbora, ove zemlje su pozvale da se hitno riješe navedeni nedostaci i sprovedu preporuke posmatračke misije EU.

Zemlje Kvinte pozvale su i izabrane predstavnike da "preuzmu svoje pozicije i obavežu se na zastupanje interesa svojih zajednica bez smetnji".

Kandidati Srpske liste pobijedili su na vanrednim izborima za gradonačelnike u sve četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije, osvojivši veći broj glasova uz veću izlaznost nego na lokalnim izborima 2017. godine.

Srpska lista u sve četiri opštine osvojila je 94,24 odsto glasova.