Zaštita ptica u Srbiji

Zbog krivolova na prepelice privedeno 18 osoba

  • 05.08.2018. 17:58

Osamnaest naoružanih osoba privedeno je zbog krivolova na prepelice u okolini Blaca, saopšteno je iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Članovi Tima i Društva za zaštitu i proučavanje ptica otkrili su tri lokacije na kojima su korištene zakonom zabranjene elektronske vabilice za prepelice i o tome su obavijestili policiju u Blacu. 

Nakon što je policija postavila po jednu zasjedu u selima Krivaja i Kaševar, gdje su radile nelegalne vabilice pojavilo se ukupno 18 naoružanih osoba. 

"Nakon što su započeli nezakonit lov, policija je intervenisala i sve ih privela u stanicu", navodi se u saopštenju Društva. 

Tom prilikom pronađene su dvije vabilice, četiri nezakonito ubijene prepelice, a policija je privremeno oduzela veliki broj pušaka i municije. 

Nekoliko privedenih osoba nije posjedovalo validne dozvole za lov toga dana, a neki su posjedovali neodgovarajuće poluautomatsko oružje, prenose beogradski mediji. 

Društvo napominje da sezona lova na prepelice traje od 1. avgusta do 30. septembra, ali da se širom Srbije koristi više od 800 elektronskih nelegalnih vabilica. 

One emituju oglašavanje prepelica i mame ih, što krivolovcima osigurava do deset puta više ubijenih ptica nego u legalnom lovu. 

To im osigurava i ilegalan profit nakon što se meso prepelica prokrijumčari preko granice, dodaje se u saopštenju. 

Prema podacima Društva za zaštitu ptica, u Srbiji se svake godine pored oko 45.000 zvanično odstreljenih jedinki, u krivolovu ubije više od 60.000 prepelica, čime se populacija ove "male koke selice" masovno i bezobzirno uništava u Srbiji. 

Društvo je apelovalo da građi, koji se kreću kroz prirodu, prijave sve slučajeve ugrožavanja i stradanja divljih ptica i tako pomognu napore za njihovo očuvanje.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)