Beogard

Završen mozaik u Hramu Svetog Save na čak 15.000 kvadrata

  • 16.09.2020. 14:31

U Hramu Svetog Save i oko tog sakralnog objekta radovi su u završnoj fazi, a mozaik koji se prostire na površini oko 15.000 kvadratnih metara, po čemu je Hram jedinstven u pravoslavnom svijetu, a možda i u svim sakralnim objektima, završen je.

Mozaik koji je ekipa Tanjuga danas ekskluzivno snimila u jednom od najvećih pravoslavnih hramova, rađen je u tehnici koja se primjenjuje u Rusiji posljednjih 15 godina, a kako kaže starešina Hrama vladika Stefan, smatra se da je ta tehnika bolja od najpoznatijeg venecijanskog mozaika.

"Za tu tehniku Rusi tvrde, smatram sa pravom, da je bolja zato što se pravi od prirodnih boja i stakla i pečenjem tog stakla na visokim temperaturama dobija se idealna određena boja koja je potrebna za sam mozaik i buduću ikonu", rekao je vladika Stefan.

I po tehnici u kojoj se radi, mozaik je jedinstven, a ono što je za potpuni doživljaj veličanstvenosti mozaika potrebno, jeste adekvatna rasvjeta.

"Mozaik je i sada lijep, ali njegovu ljepotu u potpunosti ćemo moći da sagledamo tek kada rasvjeta koja se trenutno ugrađuje, bude gotova", ispričao je vladika.

U završnoj fazi radova su i tri ikonostasa, oltar u kojem se trenutno radi pod, a u kojem je ikona Isusa Hrista sa rasponom ruku većim od 17 metara, što takođe Hram čini posebnim.

U Hramu ima tri oltara, od kojih je glavni posvećen Svetom Savi, a desno od ulaza nalazi se oltar posvećen Ermilu i Stratoniku, prvim hrišćanskim mučenicima na teritoriji Beograda, dok je treći oltar posvećen Despotu Stefanu Lazareviću koji je Beograd učino prestonicom.

Radove su sinoć zajedno sa sveštenstvom Hrama obišli patrijarh Irinej, članovi Sinoda SPC i predstavnici države zaduženi za građevinski dio, a kako je naveo vladika Stefan svi su zajedno saglasni da će do kraja oktobra unutrašnjost Hrama biti u potpunosti završena.