"Zavetnici" protestvovali ispred crnogorske Ambasade u Beogradu

  • 28.12.2019. 15:25

Srpski sabor "Zavetnici" protestovali su danas ispred crnogorske Ambasade u centru Beograda da bi pružili podršku Srbima u Crnoj Gori, te su pozvali državno rukovodstvo da zabrani ulazak u Srbiju svima koji su glasali za sramotni Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Član Predsjedništva "Zavetnika" Milica Đurđević pozvala je rukovodstvo Srbije da uputi protestnu notu Crnoj Gori i proglasi personom non grata sve one koji su u crnogorskoj Skupštini glasali za ovaj zakon.

"Pozivam da se momentalno konfiskuje imovina svim "milogorcima", koji su udarili na srpski narod i nad njime vrše diskriminaciju. Pozivam državno rukovodstvo da ne dozvoli da pređu nogom u Srbiju oni koji su dole antisrbi, a ovde dolaze da sjede po beogradskim kafićima", rekla je Đurđevićeva.

Ona je poručila da se hrišćanstvo, pravoslavlje i sloboda brane u Crnoj Gori i pozvala Srpsku pravoslavnu crkvu da "hrabrije i glasnije" podrži Mitropoliju crnogorsku-primorsku.

Đurđevićeva je istakla da Srbi u Crnoj Gori godinama unazad trpe pritiske i diskriminaciju, a posebno posljednjih mjeseci, jer se podrivaju temelji njihovog identiteta, integriteta i ličnog dostojanstva.

"Danas branimo Ostrog jer ne želimo da nam sutra uzmu Dečane, danas branimo Moraču, jer ne želimo da nam sutra uzmu Gračanicu. Danas branimo Cetinje jer ne želimo da nam sutra oduzmu Pećku Patrijaršiju po istom modelu formiranja NATO crkve na temeljima SPC", poručila je Đurđevićeva, koja je ocijenila da su životi Srba u Crnoj Gori danas ugroženi.

Prema njenim riječima, crnogorski predsjednik Milo Đukanović na temeljima SPC pravi NATO crkvu u kojoj će za krsnu slavu, vjerovatno, uzeti bivšeg generalnog sekretara NATO Havijera Solanu, a umesto tamjana koristiti osiromašeni uranijum.

"Zavetnici" su, pored poruka solidarnosti srpskom narodu i Crkvi, osudili prebijanje vladike Metodija i hapšenje političkih prvaka i narodnih poslanika u Crnoj Gori.

Na skupu pred ambasadom Crne Gore koja se nalazi na početku Knez Mihailove ulice govorio je i istoričar Aleksandar Raković, kojem je Podgorica zabranila da ulazi u Crnu Goru.

"Zavetnici" su istakli veliki transparent na kojem je bijelim slovima na plavoj podlozi pisalo "Sa vama je Srbija - Ne damo svetinje".

Učesnici skupa nosili su zastave Srbije i Crne Gore, kao i transparente sa natpisom "Nećemo NATO crkvu u Crnoj Gori", sliku Njegoša, fotografije vladike Metodija i policajca iz Nikšića Miloja Šćepanovića koji je dao otkaz, jer nije htio da učestvuje u akciji policije protiv građana.

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)