Zaštititi igumana Savu Janjića, međunarodna zajednica da reaguje

22:38, 12.04.2021.
Izvor: Srna
Grupa srpskih nevladinih organizacija zatražila je od institucija Vlade samoproglašenog Kosova i međunarodnih predstavnika u Prištini da jasno osude stavove Savjeta za zaštitu ljudskih prava na Kosovu i pruže neophodnu zaštitu igumanu Savi Janjiću i manastiru Visoki Dečani.

Srpske nevladine organizacije na Kosovu ocijenile su da su napadi prištinskog Savjeta za zaštitu ljudskih prava na igumana Janjića neosnovani i najoštrije ih osudili.

"Pomoć i zaštita koju su dobile albanske izbeglice u manastiru Visoki Dečani tokom 1999. godine predstavljaju jedinstveni primer ljudskosti u bezumlju rata", navodi se u reagovanju srpskih civilnih organizacije sa Kosova i Metohije.

Srpske nevladine organizacije ističu da su protiv igumana izrečene teške i neosnovane optužbama, te da prištinski Savjet podriva sve napore za mukotrpnu izgradnju boljih međuetničkih odnosa albanskog i srpskog društva na Kosovu.

Dodaju da se ista organizacija i u prošlosti isticala u "širenju lažnih vesti i međuetničke mržnje, prije svega, usmjerene prema srpskoj zajednici na Kosovu", prenosi RTS.

Manastir Visoki Dečani uvršten je na listu jednog od najugroženijih lokaliteta kulturnog nasljeđa Evrope za 2021. godinu, objavila je nedavno organizacija "Evropa nostra", koja aktivno djeluje u oblasti nasljeđa više od 50 godina.

Odmah potom je Savjet za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine zatražio istragu protiv Janjića zbog navodnih "ratnih zločina".

Janjić je na "Tviteru", između ostalog, naveo da su na njegov račun u nekim kosovskim medijima iznesene laži i uvrede.