Nova albanska provokacija  

Zastava samoproglašenog Kosova ponovo na srpskoj tvrđavi

22:41, 16.08.2019.
Izvor: Srna
Predsjednik opštine Novo Brdo Svetislav Ivanović izjavio je da večeras prilikom obilasku tvrđave i crkve u tom mjestu ponovo vidio istkanutu zastavu samoproglašenog Kosova.

Sa njim su bili i predstavnici policije koji su rekli da će u skladu sa zakonom preduzeti dalje korake povodom toga. 

Ivanović je za RTS potvrdio da su nepoznate osobe ponovo postavile zastavu tzv. Kosova na tvrđavi u tom mjestu. 

Na drevnoj tvrđavi srpskog srednjovekovnog grada Novo Brdo, kao i na ostacima pravoslavnog sabornog hrama Svetog Nikole, gdje su, bez dozvole Srpske pravoslavne crkve, kosovski rimokatolici nedavno služili misu, juče su postavljene zastave samoproglašenog Kosova koje su jutros bile uklonjene. 

Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve istakla je da postavljanje zastave samoproglašenog Kosova na tvrđavi u Novom Brdu predstavlja politizaciju kulturne baštine i ogromnu provokaciju. 

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije poručilo je da se motivi za isticanje zastave samoproglašenog Kosova na srpskoj tvrđavi Novo Brdo i postavljanje vojnih šatora kod tamošnje crkve mogu potražiti "u dubokim virovima i tami varvarske svesti, koja u nedostatku sopstvenog, poseže za otimanjem tuđeg kulturnog nasleđa i identiteta". 

Srpska srednjovjekovna tvrđava Novo Brdo, koja se nalazi 20 kilometara istočno od Prištine, podignuta je tokom prvih godina vladavine kralja Milutina, početkom 14. vijeka sa ciljem zaštite bogatog rudnog područja.