Srbija

Zasjeda Krizni štab, očekuju se oštrije mjere

  • 16.03.2021. 07:16

Na sjednici Kriznog štaba za borbu protiv virusa u Srbiji, koja bi trebalo danas da bude održana, očekuje se da će biti donesena odluka o oštrijim mjerama za borbu protiv epidemije.

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je izvjesno da će mjere biti pooštrene.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je za RTS da jedine mjere koje mogu da prekinu lanac transmisije virusa jesu mjere kakve su važile tokom vikenda, a to je da su jedino otvorene prodavnice hrane, apoteke i benzinske pumpe.

"Nema sumnje da će brojke i dalje da rastu, pritisak na bolnice je sve veći i mi to moramo da zaustavimo što je brže moguće. Jedina efikasnost se obezbeđuje naglim, možda naizgled drastičnim merama", naglasio je Kon.

Medicinski dio štaba insistira na najstrožim mjerama i njihov stav je prošle sedmice bio da je minimum koji je potreban sedam dana zatvaranja, ali se taj broj povećao sada na 10 ili 14 dana.

Drugi dio štaba, ekonomski-politički, protivi se bilo kakvom zatvaranju, navodi B92.

Sjednica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona najavljena je za 8.00 časova.

U Srbiju je juče stigao novi kontingent vakcine "fajzer-biontek", rečeno je u Ministarstvu zdravlja.

Stariji osnovci od danas prelaze na onlajn nastavu, zajedno sa srednjoškolcima koji nastavu na daljinu prate od prošle sedmice.

U Srbiji je zbog zaraze virusom korona, prema posljednjim podacima, 4.516 hospitalizovanih pacijenata, dok se 219 osoba nalazi na respiratorima. 

Тагови: