Srbija

Zakon pred POSLANICIMA: Ubicama djece i trudnica doživotna robija?

18:13, 15.05.2019.
Izvor: Blic
Thumbnail
Rasprava o izmjenama zakona koje će omogućiti sudijama da ubicama djece i trudnica dosude doživotnu robiju počela je juče u Narodnoj skupštini Srbije, a glasanje se očekuje iduće nedjelje.

Nakon višemjesečne kampanje Fondacije “Tijana Jurić” (uz podršku redakcije “Blica”) – osvješćivanja javnosti, organizovanja tribina, prikupljanja gotovo 160.000 potpisa građana – paket izmjena Krivičnog zakona, koje obuhvataju i doživotnu robiju, juče je stigao pred poslanike u Narodnoj skupštini. Prethodno, grupa eksperata i Ministarstvo pravde formirali su definitivan nacrt zakona koji je nakon javne debate sada stigao u Skupštinu.

Konsenzus

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je za RTS da vjeruje da će u Skupštini Srbije biti postignut konsenzus o usvajanju predloženog zakona.

"Vjerujem da će postojati konsenzus i da će čak i predstavnici opozicije glasati za ovo. Ne treba zanemariti da je Fondacija “Tijana Jurić” upravo uputila takav predlog Skupštini, da ga je podržalo 158.000 građana, što je pet puta više od potrebnog broja da bi se jedan prijedlog našao pred narodnim poslanicima", rekla je Kuburovićeva.

Glasanje

I predsjednica Skupštine Maja Gojković pozvala je poslanike da učestvuju u radu parlamenta i podrže izmjene Krivičnog zakonika. Ona je na konferenciji za novinare pred početak zasjedanja zahvalila Fondaciji “Tijana Jurić” na inicijativi za izmjene zakona, kao i građanima koji su podržali tu inicijativu.

"U utorak imamo načelnu raspravu, pa nakon toga, po proceduri, neophodno je da prođu 24 sata. Tada počinje rasprava o amandmanima poslanika. Kada se ta rasprava završi, određuje se dan za glasanje. Taj dan bi mogao biti i krajem ove ili (najkasnije) sljedeće nedjelje", rekli su za “Blic” u Narodnoj skupštini.

Predložene izmjene odnose se na uvođenje doživotne kazne zatvora za najteža krivična djela – teško ubistvo, silovanje koje za posljedicu ima smrt, zatim obljubu nad djetetom i nemoćnim licem sa smrtnom posljedicom, kao i za krivično djelo obljuba zloupotrebom položaja sa smrtnim ishodom. Nacrt predviđa nove mjere i za višestruke povratnike, takozvani zakon tri udarca, prema kom nasilnici nakon trećeg kršenja zakona moraju u zatvor. Pred poslanicima je, takođe, i zakon o sprečavanju korupcije, izmjene zakona koje će dodatno sankcionisati napad na advokate, strože mjere protiv dilera narkotika.

Životi djece

Ipak, prijedlog koji se nalazi pred poslanicima najviše se tiče “Tijaninog zakona”. Igor Jurić, predsjednik fondacije koja nosi ime po njegovoj tragično nastradaloj kćerki Tijani, za “Blic” je nedavno rekao da “očekuje da će svi narodni poslanici izglasati uvođenje doživotnog zatvora za ubice djece”.

"Ubijena su nedužna djeca. Zbog toga svi treba i moraju da imaju na umu da se ovo zbog djece radi. Ni zbog čega drugog. U ovu inicijativu ugrađeni su životi Tijane, Marije, Anđeline, Tamare… I zato ne treba da gledamo lični interes kada je ova inicijativa u pitanju, već interes naše djece. Ova inicijativa je prvenstveno važna zbog djece. Važna je zbog njihove bezbjednosti. Važno je da ubice djece ne izađu na slobodu, da ne dobiju priliku da ponovo ubiju. Takođe, ova inicijativa je bitna i zbog društva. Pokazali smo da ne gledamo politički, da možemo da utičemo na promjene. Ovo je ispunjenje mog velikog cilja", rekao je Jurić.