Srbija

Zakon o potpunoj zabrani pušenja na javnim mestima u pripremi

  • 04.02.2019. 21:38

Ministarstvo zdravlja će slijediti jasne instrukcije Svjetske zdravstvene organizacije kada je u pitanju potpuna zabrana pušenja na javnim mjestima. Prijedlog tog zakona se ubrzano radi i ove godine će biti upućen Vladi, rečeno je RTS-u u tom ministarstvu. 

Na Nacionalni dan bez duvanskog dima još jednom upozorenje da u Srbiji puši trećina stanovništva, a od posljedica udisanja duvanskog dima godišnje umre 15.000 ljudi.

Novi zakon je u pripremi i potrebno je sa Evropskom unijom usaglasiti još samo nekoliko direktiva.

"To predviđa kompletnu zabranu pušenja u zatvorenom prostoru u svim javnim objektima. Takođe, borba protiv ne samo klasičnog duvana nego i protiv korišćenja nargila, elektronske cigarete", ističe Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Srmena Krstev, predsednik Republičke stručne komisije za kontrolu duvana i nacionalni koordinator SZO, objašnjava da se dugoročno smanjuje broj bolesti, veliki su troškovi za liječenje, dolazi do gubitka radne sposobnosti pluća.

Od 2010. godine pušenje je zabranjeno u svim radnim prostorima, ali ne i u ugostiteljskim objektima što bi sada trebalo da se dogodi.

Ugostitelji strahuju da će imati manje posla.

"Mi se zalažemo na drugi način – da se restorani i vlasnici koji odluče da nema pušenja u njihovim restoranima stimulišu na određeni način kako bi imali interesa da rade", navodi Georgi Genov, direktor Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede HORES.

Prošle godine prihod u državnom budžetu od akciza na duvan je skoro 100 milijardi dinara. Na taj prihod računaju sve države. Međutim, prema podacima SZO, troškovi liječenja oboljelih od posljedica uticaja duvanskog dima i bolovanja su četiri puta veći.

"Činjenica je, prema procenama SZO, da u Srbiji godišnje od lošeg kvaliteta vazduha umre 6.000 ljudi, a od posljedica konzumiranja duvana godišnje umre 15.000 ljudi. Krajnje je vrijeme da svaki pojedinac shvati da nanoseći štetu sebi i svom zdravlju, skraćujući život, hendikepira i svoje najbliže i istovremeno zagađuje životnu sredinu", napominje ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.