Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije

Zaharova: Kosovo crna rupe Evrope, propali projekat Zapada

  • 28.06.2021. 09:19

Zaharova je u intervjuu za "Kurir" poručila da je zapadni projekat "Kosovo" propao, bez obzira, kaže, na ogroman novac koji je "upumpan u njega".

"Nove kosovske vlasti, na čelu sa (premijerom privremenih prištinskih institucija) Aljbinom Kurtijem, propovedaju otvoreni politički ekstremizam. Kosovo se pretvorilo u problem evropskog kontinenta", navela je Zaharova.

Zaharova podsjeća da su takozvani briselski dogovori usaglašeni 2013. godine i da je Beograd ispunio svoj dio tih rješenja, dok je Priština odbila da obezbijedi ključni uslov - stvaranje Zajednice srpskih opština.

"Sadašnje kosovske vlasti uopšte ne žele da razmatraju to pitanje, a Brisel se ograničava labavim pozivima, bez konkretnih koraka", kaže Zaharova, koja napominje da ne vidi smisao da se Rusija uključi u pregovarački proces.

"Dijalog je lansiran u skladu sa rezolucijom Generalne skupštine UN, koju nas je Beograd zamolio da podržimo. To smo i učinili", navodi Zaharova.

Kaže i da su odnosi Rusije i Srbije zasnovani na dugoj tradiciji, međusobnom poštovanju i raznovrsnoj uzajamnoj korisnoj saradnji.

"Rusija sarađuje sa Srbijom pod uslovima jednakosti, jača proizvodne kapacitete, energetiku, infrastrukturu, stvarajući preduslove za razvoj na dobrobit svih građana", istakla je Zaharova.

Podsjetila je da će 10. jula stupiti na snagu Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i država EAEU - Rusije, Jermenije, Bjelorusije, Kazahstana i Kirgizije, dodajući da taj dokument otvara nove velike mogućnosti.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

    Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада.