Srbija

Zabrana maloljetničkih brakova

  • 11.09.2019. 08:25

Najnovijim izmjenama i dopunama Porodičkog zakona, Srbija će zabraniti maloljetničke brakove, piše beogradska "Politika".

"Svake godine ovde se sklopi oko 2.000 dečjih brakova. Budući da procene stručnjaka svedoče da je postojeći zakon mnogim roditeljima nudio alibi za prodaju dece, odlučeno je da se ovoj pojavi stane na put", rekao je posebni savjetnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Dragan Vulević.

On je naveo da dječiji brak predstavlja zajednicu u kojoj je bar jedan od supružnika maloljetan, te da prema postojećem zakonu dijete starije od 16 godina može stupiti u brak na osnovu odluke suda u vanparničnom postupku uz prethodno mišljenje Centra za socijalni rad.

"Izmenama zakona ta mogućnost se ukida i brak će ubuduće moći da sklope samo punoletne osobe", naglasio je Vulević.

On je napomenuo da dječije brakove najčešće sklapaju pripadnici romske i vlaške nacionalne manjine, zbog čega ih ima najviše u istočnoj Srbiji.

U februaru ove godine formirana je Nacionalna koalicija za suzbijanje dječijih brakova, čiji je cilj okončanje takve prakse, posebno među romskom populacijom.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku za prošlu godinu pominju 204 mladoženje i 1.215 nevjesta u uzrastu između 16 i 19 godina, a istraživanje Unicefa pokazuje da se gotovo polovina romskih djevojčica uda prije punoljetstva, dok petina stupi u brak prije navršene 15. godine.

Gotovo 40 odsto romskih devojčica rodi dijete između 15. i 18. godine, a četiri odsto postaju majke i prije navršene 15. godine.

Тагови:
  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм