Zorana Mihajlović

Za zajedničke granične prelaze sa zemljama regiona

  • 13.03.2019. 16:11

Zajednički granični prelazi Srbije sa zemljama regiona predstavljaju rješenje za čekanje na granicama, ocijenila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović.

Mihajlovićeva je rekla i da je uputila inicijativu zemljama u okruženju o formiranju zajedničkih graničnih prelaza, radi ubrzanja protoka saobraćaja.

"Imamo ozbiljan problem sa čekanjem na granicama, jer je sve više automobila koji prolaze kroz Srbiju. Samo je Koridorom 10 prošle godine prošlo 55 miliona vozila, što je za 20 miliona više nego 2014. godine", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je navela i da se u ovoj godini očekuje da 60 miliona vozila prođe kroz Srbiju, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

"Treba da učinimo sve da sa vlastima Hrvatske i Mađarske dogovorimo jedan zajednički granični prelaz kako bismo ubrzali protok robe i ljudi i rešili te nefizičke barijere", rekla je Mihajlovićeva.

Na prelazu Batrovci danas je povodom gužvi u teretnom saobraćaju, posebno na graničnim prelazima Srbije sa Mađarskom i Hrvatskom, organizovan sastanak predstavnika privrede i institucija Srbije i Hrvatske.

Vozači kamiona već nekoliko godina na ovom prelazu čekaju od nekoliko pa do više od 48 časova, a štetu trpe svi - i prevoznici i uvoznici i izvoznici, a sastanak je održan kako bi bilo pronađeno rješenje da se sistem kontrole dodatno ubrza, objavljeno je na sajtu TV Vojvodine.

Nosilac sastanka bilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, dok je organizator Poslovno udruženje "Međunarodni transport".

Prošle godine sličan sastanak organizovan je na području Hrvatske, ali nije dao rezultate.