Presuda Specijalnog suda

Za ubistvo Slavka Ćuruvije ukupno 100 godina zatvora!

  • 05.04.2019. 10:40

Specijalni sud proglasio krivim za ubistvo vlasnika i novinara "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije, 11. aprila 1999. četvoricu optuženih pripadnika Državne bezbjednosti Srbije (DB).

Nakon čitanja presude, predsjednik sudskog vijeća saopštio je da su optuženi Radomir Marković i Milan Radonjić osuđeni na po 30 godina. Miroslav Kurak i Ratko Romić "dobili" su po 20 godina, javlja reporter TV Prva iz Specijalnog suda.

Osuđeni su tadašnji šef Resora državne bezbjednosti Radomir Marković, tadašnji šef beogradskog centra DB Milan Radonjić, pripadnik tog centra Ratko Romić, kao i Miroslav Kurak koji je u bjekstvu.

Romiću i Radonjiću u kaznu se uračunava vrijeme koje su proveli u pritvoru i kućnom pritvoru.

Na ovu odluku suda, pravo žalbe Apelacionom sudu imaće i tužilaštvo i odbrana.

Marković i Radonjić se terete za krivično djelo podstekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je sudu u svojoj završnoj riječi da na maksimalne kazne zatvora od po 40 godina osudi svu četvoricu optuženih, dok su oni i njihovi branici tražili oslobađajuće presude. 
Tužilaštvo je smatralo da je nalogodavac ubistva bio "tadašnji državni vrh", a optuženi izvršioci.

Sa druge strane, stav odbrane je bio da se u ovom postupku "sudi jednom vremenu", da dokaza protiv optuženih nema i da na optuženičkoj klupi ne sjede izvršioci ubistva.

Tokom višegodišenjeg dokaznog postupka u ovom procesu ispitano je preko 100 svjedoka.

Nekadašnji komadant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek je ključni svjedok u ovom postupku, jer je nakon njegovog svjedočenja pred Tužilaštvom za organizovani kriminal, u januaru 2013. godine pokrenuta zvanična istraga, kada su uhapšeni Radonjić i Romić.

Ulemek u najčuvanjijem zatvoru u zemlji zvanom "Alkatraz" služi kaznu od 40 godina zatvora zbog niza ubistava i drugih krivičnih djela.

Optuženi Radomir Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Miroslav Kurak je u bjekstvu i za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Milan Radonjić i Ratko Romić su od jula 2017. u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor, pošto su prethodne tri i po godine proveli u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu. Njima je danas produžena mjera zabrane napuštanja stana.

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu. Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i djelovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti". Ubijen je na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gdje su se nalazile prostorije marketing službe "Dnevnog telegrafa", a sa njim je tada bila Branka Prpa.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.