Burna rasprava zbog Kosova

Za i protiv Srbije na sjednici Savjeta bezbjednosti

  • 18.12.2018. 12:08

Da svjetske sile imaju oprečne stavove po pitanju Kosova nije nepoznanica, a jučerašnja sjednica Savjeta bezbjednosti je to pokazala u punom svjetlu. 

U raspravi koja je uslijedila nakon obraćanja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsjednika Hašima Tačija jasno se moglo zaključiti koje su zemlje bliske stavovima Beograda, a koje imaju potpuno drugačije viđenje kosovskog pitanja.

Oba stava imala su i svoje najglasnije zastupnike, pa tako, dok je Rusija tvrdila da je formiranje kosovske vojske zapravo prijetnja miru, i da je riječ o bezakonju, SAD i Velika Britanija, očekivano, navele da ta odluka Prištine nije protivna pravu.

Istog stava su, recimo, i Francuska i Holandija, dok je svoj “sud” dala je i Kina koja je ponovila stav Pekinga da ova zemlja poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, i da podržava njene napore da pronađe političko rješenje za kosovsko pitanje.

Sjednica SB UN održana je sinoć na zahtjev Srbije, a povod je bila odluka prištinskih vlasti od prije nekoliko dana da Kosovske bezbjednosne snage (KBS) transformiše u vojsku.

Govoreći na vanrednoj sjednici SB UN o Kosovu, kojoj je prisustvovao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i kosovski predsjednik Hašim Tači, predstavnik SAD je rekao da je odluka o transformaciju KBS u vojsku u skladu sa Rezolucijom 1244.

" Rezolucija 1244 ovlašćuje međunarodno vojno prisustvo na Kosovu, zaduženo za razoružavanje OVK i drugih oružanih grupa, i ne odnosi se na formiranje bezbjednosnih snaga ", rekao je američki predstavnik, dodajući da dijalog treba da bude prioritet i pozivajući obje strane da odmah preduzmu korake kako bi se smirile tenzije.

Velika Britanija: Nema pravnih prepreka za vojsku

Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva Karen Pirs je navela da nema pravne prepreke za transformaciju KBS u vojsku i da taj proces spada u nadležnost suverene države, ali da to treba da se sprovede u dogovoru sa KFOR-om i međunarodnom zajednicom.

Prema njenim riječima, ništa u Ahtisarijevom planu, Rezoluciji 1244 niti u kosovskom ustavu ne isključuje mogućnost transformacije KBS u vojsku.

"Svi problemi su nastali zbog odsustva normalizacije odnosa, ali to je jedini način da obje strane napreduju, kroz dijalog pod posredovanjem EU, koja je budućnost Kosova i Srbije ", navela je ona.

Rusija: Prijetnja po mir

S druge strane, ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da dijeli zabrinutost koju je predsjednik Srbije izrazio povodom situacije na Kosovu i Metohiji, i istakao da je odluka o transformaciji KBS u kosovsku vojsku “grubo kršenje” Rezolucije 1244 SB UN i da ugrožava mir i bezbjednost u regionu.

On je ocijenio i da je KFOR selektivan u ispunjavanju svog mandata.

Kina: Nastaviti dijalog

Predstavnik Kine je rekao da ova zemlja poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, pohvalivši napore Beograda da postigne političko rješenje sa Prištinom.

"Da bi strane postigle dogovor, obje strane se moraju držati Rezolucije 1244 UN, kao ključnog osnova za bezbjednost Kosova, i promovisati toleranciju, ekonomski napredak, mir i stabilnost na Balkanu", naveo je on.

Uz to, ohrabrio je obje strane da nastave dijalog kako bi se postigao obostrano prihvatljiv sporazum.

Francuska i Holandija: Kosovo je nezavisno, ali..

Na istoj sjednici Savjeta bezbjednosti, ambasadori Holandije i Francuske ponovili su da podržavaju nezavisnost Kosova. Francuski predstavnik je pozvao “obje strane” da svoje razlike rješavaju kroz nastavak dijaloga i izbegnu eskalaciju, a Prištinu da poštuje ovlašćenja KFOR-a u skladu sa Rezolucijom 1244.

"Odluka o formiranju kosovske vojske ne dolazi u dobrom trenutku s obzirom na dijalog sa Beogradom", rekao je on, i pozvao Prištinu da ukine takse na robu iz centralne Srbije.

Prioritet je, kako je rekao, normalizacija odnosa radi zajedničke budućnosti u EU.

I ambasador Holandije rekao je da odluka Kosova o formiranju vojske dolazi u osjetljivom trenutku i da obje strane moraju da pokažu odgovornost, da izbjegavaju ekscese koji bi podržali dalji dijalog i međusovno povjerenje i da pokažu političku volju za normalizaciju kroz dijalog u kojem posreduje EU.

Peru: Kršenje rezolucije

Predstavnik Perua je rekao da podržava proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine i stabilnost na Balkanu.

"Vjerujemo da je od suštinskog značaja da svi ostanu posvećeni primjeni rezolucije 1244 i Briselskog sporazuma, a da SB bude jedinstven i da se fokusira na obaveze koje ima kao neko ko to treba da garantuje. Važna je uloga KFOR-a ", istakao je on.

Peru vjeruje da tri zakona usvojena u kosovskom parlamentu s ciljem forimiranja vojske Kosova nisu u skladu sa Rezolucijom 1244 i Briselskim sporazumom.

Etiopija: Podržavamo suverenitet Srbije

Predstavnik Etiopije je rekao da je njihov stav konzistentan:

"Snažno podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i mirno rješenje svih preostalih pitanja u skladu sa postojećim dokumentima ", kazao je.

On se pozvao i na nedavnu izjavu generalnog sekretara UN Antonija Gutereša i zabrinutost koju je izrazio zbog poteza kosovskog parlamenta.

Predstavnik Etiopije je istakao da Rezolucija 1244 obezbjeđuje pravi okvir za funkcionisanje Kfora koji treba da osigura bezbjednost na Kosovu.

" Svaka druga akcija nije od pomoći ", zaključio je on.

Kazahstan je zabrinut zbog formiranja vojske Kosova, naveo je predstavnik te zemlje u UN.

"Jednostrane mjere ugrožavaju mir", rekao je ambasador Kazahstana.

Bolivija: Poštujte Rezoluciju

Predstavnik Ekvitorijalne Gvineje je istakao da se zalaže za dijalog Beograda i Prištine, i istakao da ta zemlja odbacuje unilateralne akcije u vezi sa transformacijom u oružane snage. Pružio je podršku teritorijalnom integritetu Srbije i mirnom i političkom rješenju svih preostalih pitanja i podržao Rezoluciju 1244.

I predstavnik Bolivije je pozvao na poštovanje Rezolucije 1244 i teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

"Ta rezolucija predstavlja jedini pravni okvir za međunarodno prisustvo i KFOR je taj koji garantuje bezbjedno", istakao je on.

"Tri zakona koja je usvojio kosovski parlament su alarmantna stvar i nisu u skladu sa Rezolucijom 1244, i predstavljaju kršenje međunarodnog prava. Pozivamo Prištinu da se uzdrži od toga ", rekao je predstavnik Bolivije.

Obala Slonovače: Vratite se za sto

Predstavnik Obale Slonovače u UN kazao je da je formiranje vojske Kosova protivno Rezoluciji 1244 i pozvao obje strane da se uzdrže od unilateralnih poteza koji bi mogli da ugroze stabilnost u regionu.

"Pozivamo obje strane da se vrate za pregovarački sto pod pokroviteljstvom EU kako bi se smanjile tenzije i stvorili uslovi da se ruješe sva otvorena pitanja ", rekao je on, dodavši da je Obala Slonovače uvjerena da je traženje mira kroz dijalog jedini način da se postigne mir na Balkanu.

Poljska: Oružane snage su pitanje Kosova

Predstavnik Poljske, koja je inače priznala nezavisnost Kosova, kaže da smatra da je tranzicija bezbjednosnih u oružane snage pitanje Kosova, ali i da buduće oružane snage treba da budu formirane u skladu sa ustavom i u okviru inkluzivnog procesa.

"Samo tada mogu da rade u interesu bezbjednosti svih. Vjerujemo da će se svi akteri u regionu uzdržati od izjava i akcija koja će voditi ka eskalaciji. Dijalog je jedini put kojim se može doći do trajne stabilnosti ",ocijenio je predstavnik Poljske.

Predstavnik Kuvajta, koji je priznao nezavisnost Kosova, smatra da odluke kosovskog parlamenta predstavljaju suvereno pravo ida Kosovo ima pravo da formira oružane snage u skaldu sa Ustavom, mada priznaje da razumije da to izaziva zabrinutost Srbije.

Smatra da te odluke nisu u suprotnosti sa Rezolucijom 1244, pozvao je na dijalog koji je pravi okrvir za rješvanje svih pitanja između Beograda i Prištine.
 

Тагови: