Aleksandar Vučić

Za Beograd nema lijepog i povoljnog rješenja za Kosmet

  • 29.07.2018. 16:22

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da za Beograd nema lijepog i povoljnog rješenja pitanja Kosova i Metohije i da to narod treba da zna.

"Nema za nas povoljnog rešenja i to ljudi moraju da znaju. Nema za nas lijepog rješenja, ne postoji... kao što nije bilo ni lijepog rješenja za Krajinu, pa smo dobili najteže i najgore. Ali je bolje da imamo nešto nego da nemamo ništa i bolje je da to nešto upodobimo sa budućnošću cijele Srbije i svih građana nego da nemamo ništa", rekao je Vučić. 

On je u Nikincima rekao da će se boriti da Srbi to izaberu i da mu je važno da ima čistu savjest da je pokušao da spase Srbiju - ono što se spasti može na Kosovu i Metohiji, i srpski narod, jer mu je to dužnost. 

Povodom ponovljene pljačke srpske crkve u selu Babin Most u opštini Obilić na Kosovu i Metohiji, Vučić je rekao da se traži mehanizam za zaštitu srpskih crkava i manastira na Kosovu i Metohiji, posebno onih južno od Ibra, gdje Srbi nisu većina ili žive u enklavama. 

"To će biti jedna od prvih tema koju ćemo da pokrenemo u Briselu", rekao je Vučić. 

On kaže da kosovski Albanci to rade iz čistog bijesa i gnjeva, jer oni to već odavno računaju kao svoje i to im smeta. 

"To je za njih kao čir na želucu i zato napadaju srpske crkve i manastire. A najviše im smeta sjever pokrajine. Ja sam ponosan na to što me nazivaju sotonom i đavolom i nikakav problem sa tim nemam, jer to onda znači da nešto dobro radim za srpski narod", rekao je Vučić. 

Predsjednik Srbije ocijenio je neprimjerenom izjavu funkcionera Srpske radikalne stranke Vjerice Radete o smrti predsjednika Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidže Mehmetović i izrazio saučešće porodici preminule u ime Srbije. 

"Ne samo da je ta izjava neprimjerena, nego je jedan neljudski i necivilizovan komentar", rekao je Vučić.