Ministar odbrane Srbije

Vulin: Zabrinutost zbog podrške nekih članica NATO-a formiranju "vojske Kosova"

  • 18.11.2019. 17:55

Srbija je duboko zabrinuta zbog podrške određenih članica NATO-a formiranju takozvane vojske Kosova, rekao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin danas američkom ambasadoru u Beogradu Entoniju Godfriju.

Vulin je na sastanku u Beogradu istakao da je ta situacija krajnje zabrinjavajuća i neprihvatljiva, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

On je napomenuo da je KFOR najodgovorniji za održavanje mira i bezbjednosti na teritoriji Kosova i Metohije, te dodao da smanjenje snaga KFOR u sadašnjim uslovima negativno utiče na bezbjednost nealbanskog stanovništva na Kosmetu.

"Odluka o smanjivanju snaga KFOR treba da zavisi od stalne procene razvoja situacije na političkom i vojnom planu i bezbednosnih indikatora stanja, a ne na osnovu definisanih datuma", rekao je Vulin.

Vulin je rekao da se odnosi Ministarstva odbrane Srbije i Oružanih snaga SAD zasnivaju na partnerstvu i aktivnosti bilateralne vojne saradnje i realizuju se na osnovu zajedničkih interesa.

On je naglasio značaj podizanja operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije kroz zajedničku obuku i vježbe sa Oružanim snagama SAD, dalji razvoj baze "Jug" i saradnju sa NATO u okviru programa "Partnerstvo za mir".

"Srbija, kao vojno neutralna zemlja, otvorena je za saradnju sa svim partnerima u oblastima od zajedničkog interesa", rekao je Vulin.

Vulin je prenio i stavove Srbije u vezi sa aktuelnim pitanjima političko-bezbjednosne situacije u regionu, sa fokusom na nepromijenjeni stav po pitanju statusa Kosova i Metohije.

Godfri je pohvalio što Srbija podržava i naglašava značaj misije KFOR, kao i transparentnost u medijskom predstavljanu saradnje sa KFOR, što u znatnoj mjeri doprinosi pozitivnoj atmosferi i stabilnosti.

On je dodao da očekuje da će saradnja biti podignuta na viši nivo.

Godfri je prenio Vulinu da su SAD opredijeljene za održavanje mira i prosperiteta u regionu i da će na konstruktivan način sarađivati sa Vladom Srbije na tom planu.