Ministar odbrane Srbije

Vulin: Vojna vežba je poruka i prijateljima i neprijateljima

  • 10.09.2019. 10:20

Svaka vojna vježba je poruka i prijateljima i neprijateljima, poručio je danas ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, dodajući da je poruka ista i za prijatelje i za neprijatelje - da je Srbija stabilna i spremna da čuva sebe, mir i Srbe, gdje god oni živjeli.

Vulin je za RTS rekao da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kao vrhovni komandant Vojske Srbije ima svakodnevni uvid u sve što se dešava u vojsci i da, kada on kaže da je vojska jača nego što je ikada bila, onda mu se može vjerovati.

On je dodao da je vojska jača u smislu naoružanja, sastava, opreme, obuke, materijalnog statusa i u smislu poštovanja koje se osjeća prema njoj u zemlji i u inostranstvu.

Ministar je naveo da je tačno da su vojne vježbe sve češće, ali da bi do toga došlo, kako je rekao, prvo je trebalo da Srbija ima novac za to i da prođe i pobedi politike štednje.

Naglasio je da je svaka vojna vježba poruka i prijateljima i neprijateljima, a kako je istakao, svako neka se svrsta gdje misli da treba i neka to tumači.

Vulin smatra da će prijateljima biti drago što je Srbija snažnija jer, kad god je u istoriji Srbija bila jaka, čitav Balkan je bio miran.

"Svako ko voli Srbiju, srećan je zbog toga", rekao je Vulin i dodao da onaj ko želi da ugrozi Srbiju sigurno ne može da bude zadovoljan što je video jaku srpsku vojsku.

Vulin je naglasio da je jaka srpska vojska dobra vijest za Balkan jer to znači mir.

On je rekao da je vojna neutralnost temeljna i strateška odluka Srbije koja će, dok god je Aleksandar Vučić predsjednik, biti vojno neutralna i neće ući ni u jedan vojni savez.

Ministar je ocijenio da je to najčasniji i najbolji put za Srbiju.

"U slučaju nevolje, niko neće doći da nam pomogne i zato sami moramo da jačamo vojsku i podižemo svest o potrebi pripremanja za odbranu zemlje", istakao je Vulin.

On je, međutim, dodao da Srbija ne mora da sluša naređenja i da radi nekom malom i slobodnom narodu ono što je rađeno Srbiji.

Govoreći o posjeti visoke kineske vojne delegacije Srbiji, Vulin je naveo da ne treba posebno predstavljati armiju Kine i da je svakome jasno da je to jedna od najmoćnijih sila svijeta.

On je ocijenio da je posjeta velika čast za Srbiju, ističući da nikada u istoriji nije došla tako visoka delegacija, a da se kod Kineza vodi računa o tome i godinama unaprijed se planiraju posjete, što govori koliko je Kini stalo do nekoga.

Kako kaže ministar, u razgovorima s kineskom delegacijom se ne osjeti nesrazmjera u veličini, i Kina se prema Srbiji ponaša u skladu s prijateljstvom i strateškim partnerstvom predsjednika Aleksandra Vučića i Si Ðinpinga.

Vulin je poručio da Kina poštuje slobodnu politiku Srbije i da se vidi razlika u odnosu prema njoj u odnosu na raniji period.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм