Ministar odbrane Srbije

Vulin: Više od 80 vojnih objekata i dalje zagađeno NATO bombama

  • 29.10.2019. 08:59

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je više od 80 vojnih objekata u Srbiji još zagađeno neeksplodiranim NATO bombama.

Vulin je poručio da će se Vojska Srbije vratiti u sve prostorije koje su bile oštećene i uništene u NATO agresiji, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

"Uradićemo sve da vratimo punu borbenu gotovost vojske, kakva je bila 1999. godine i da je, naravno, znatno unapredimo", rekao je Vulin nakon posjete pripadnika Vojske Srbije koji deminiraju rejon vojnog aerodroma "Dubinje" kod Sjenice gdje je tokom NATO agresije dejstvovano kasetnim bombama i bombama velike razorne moći.

On je naveo da se Vojska Srbije oprema i naoružava, ali da na prvom mjestu vodi računa o bezbjednosti svih svojih pripadnika, te dodao da oprema za deminera mora da bude u skladu sa svim standardima, na najvišem nivou.

Na aerodromu "Dubinje", nadomak Sjenice, utvrđeno je da je tokom NATO agresije dejstvovano 22 puta kasetnim bombama i bombama velike razorne moći.

Za deminiranje rejona aerodroma zadužen je Vod za deminiranje i uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava 310. inžinjerijskog bataljona Treće brigade kopnene vojske.

Zbog velike površine aerodroma, u toku 2018. godine izvršena je podjela aerodroma na četiri sektora, a prema prioritetima u toku te godine počelo je deminiranje Sektora jedan. Utvrđeno je da je od 47,5 hektara, 27 hektara pod kasetnom municijom.

Tokom ove godine počelo je čišćenje šest polja u Sektoru jedan, koja su pod kasetnom municijom. Očišćeno je 16 hektara pod kasetnom municijom, dok je 11 hektara ostavljeno za 2020. godinu.

"U toku ove godine do sada je na aerodromu `Dubinje` pronađena 71 kasetna bombica "BLU 97" i tri pojačnika za nju, kao i jedno protivoklopno zrno 88 milimetara", dodaje se u saopštenju. 

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.