Ministar odbrane Srbije

Vulin: Ulagati u obuku i opremu, ali iznad svega obezbijediti mir

  • 24.09.2019. 15:19

Vojska Srbije će i u narednom periodu još više ulagati u obuku, obezbjeđivati novu i najsavremeniju opremu i bolje materijalne uslove za svoje pripadnike, ali će uvijek i iznad svega, obezbjeđivati mir i sigurnost za sve građane Srbije, rekao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Vulin je tokom obilaska pripadnika izviđačkih jedinica Kopnene vojske na obuci u okolini Kovilja naglasio da je Vojska Srbije garant mira, nezavisnosti i načina života građana Srbije, ali i njihovog prava da budu slobodni.

On je rekao da se pripadnici Vojske Srbije svakodnevno obučavaju i pripremaju za ispunjavanje svih postavljenih zadataka, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Vulin je dodao da svi pripadnici Vojske Srbije moraju da prođu veoma rigoroznu obuku, naročito posebne jedinice kao što su izviđači, koji imaju novu opremu, ali i nešto bolje materijalne uslove nego ostatak vojske, jer njihovi zadaci i obaveze prevazilaze ono što rade ostali.

Tokom današnjeg obilaska, Vulinu je predstavljen dio obuke izviđača, prije svega način savlađivanja vodenih prepreka formacijskim i priručnim sredstvima, dejstvo izviđača iz zasjede u pozadini neprijatelja, kao i način pripreme raznovrsne hrane u prirodi.

Ishrana u prirodi je sastavni dio obuke, tokom koje se izviđači osposobljavaju da koriste biljni i životinjski potencijal prirode kao osnovni izvor hrane.