Ministar odbrane Srbije

Vulin: Šta će nam Evropa u koju se ulazi preko proslave "Oluje"

  • 05.08.2019. 11:14

Srbiji ne treba takva Evropa, u koju se ulazi preko proslave hrvatske zločinačke akcije "Oluja", rekao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, komentarišući izjavu hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar Kitarović da Srbija mora prihvatiti hrvatski "Dan pobjede", ako hoće u EU.

"Ako u Evropu treba da se ulazi preko proslave `Oluje`, šta će mi takva Evropa? Kakva je to Evropa? Apsolutno je nemoguće da jednu zločinačku akciju, operaciju, strašni zločin nad mojim narodom, ja treba da proslavljam zbog bilo čega. Ko to može da natjera Srbe da prihvate da je `Oluja` bila pravedna, normalna?", upitao je Vulin za TV "Pink". 

On je istakao da je "Oluja" strašan zločin i pogrom, te da ne zna državu na svijetu koja se raduje protjerivanju svojih državljana i koja smatra najvećom pobjedom to što ih više nema. 

Komentarišući izjavu Kitarovićeve da joj je žao što devedesetih nije uzela pušku u ruke, Vulin je rekao da su Srbi bili ubijeđeni da je ustaška ideologija davno poražena. 

"Mislili smo da kao što u Nemačkoj ne možete da nađete Nemca koj će reći nešto lepo o nacistima i pokušati da nađe opravdanje za Treći rajh, Aušvic i Mathauzen, da je tako i u hrvatskom narodu", naveo je Vulin. 

On kaže da su Srbi naivno vjerovali da Hrvati znaju šta su uradili u Drugom svjetskom ratu i da se kaju zbog toga, te da su Hrvati, kao i svi drugi narodi koji su bili na strani nacista, shvatili svoju grešku i da se stide onog što je urađeno u njihovo ime. 

Vulin je rekao da je zanimljivo to što predsjednik Crne Gore Milo Đukanović šalje crnogorskog oficira na proslavu "Oluje" u Hrvatskoj, te zapitao što ga nije slao prije pet godina ili deset, ili odmah 2006. godine kada su postali nezavisna zemlja. 

"Sad je našao da ih šalje. Očligledno da se nešto promenilo u njegovoj glavi. Veliki je poraz Crne Gore što svoju suštinu nalazi samo u antisrpstvu. Pa niste vi, valjda, Crnogorci, zato što ste antisrbi? Nemoguće da je jedina vrednost koja vas okuplja - antisrpstvo, da ste najboi prijatelj onog koga smatrate neprijateljem Srba", rekao je Vulin. 

Prema njegovim riječima, ta crnogorska politika slanja izaslanika na dan proslave ubijanja i protjerivanja Srba će završiti tako da će na kraju podići spomenik Sekuli Drljeviću Crnoj Gori koji je bio crnogorski ustaša, kako je i sam sebe nazivao. 

"Zar je moguće da je jedini razlog vašeg postojanja antisrpstvo? Budite šta god hoćete, niko vam ne zamera. Srbija je jedina zemlja na svetu u kojoj nikad nije bilo sumnje da svako ima pravo da se oseća i zove kako god hoće", rekao je Vulin. 

On je dodao da je u Srbiji je odmah prihvaćeno da se muslimani nazivaju Bošnjacima, bez ijedne reči, a isto to važi i za Crnogorce. 

"A vi čitavu svoju politiku temeljite na tome da niste Srbi i da je srpstvo zlo. Nije zlo! Vi ne morate da budete Srbi, ali mi koji jesmo nismo zlo", rekao je Vulin.