Ministar odbrane Srbije

Vulin: Srpski narod je preživio genocid, nije ga počinio

  • 12.07.2019. 08:53

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da poslije iskustva iz dva svjetska rata ne pristaje ambasadoru Njemačke u Beogradu Tomasu Šibu da govori Srbima šta treba da rade i misle, a posebno ne da im govori šta je genocid.

"Srpski narod je preživio genocid, nije ga počinio, a to mnogo veći narodi ne mogu da kažu za sebe", naglasio je Vulin, povodom Šibove izjave da je Srebrenica jedan od najgnusnijih zločina u 20. vijeku i da je riječ o genocidu, te da Srbija treba da zauzme isti stav.

Vulin je za Večernje novosti rekao da je Srbija samostalna i slobodna zemlja, koja sama donosi odluke i istoriju ne piše po naređenju i diktatu.

Istoričar Vasilije Krestić konstatuje da se u Šibovoj izjavi osjeća pristrasnost čisto političkog sadržaja, a ne naučnog i moralnog.

On ističe da je teško komentarisati stav njemačkog diplomate, a ne izraziti osjećanje da nema pravednosti.

"Mislim da je bilo gnusnijih zločina. Setimo se, na primjer, zločina u Africi. Tamo je bilo svega. To što Šib govori je veliko uopštavanje sa jasnim ciljevima. Kada je riječ o stradanju Srba, onda nema genocida, nema velikog zločina, a kada je riječ o osudi Srba neki ljudi, poput njemačkog ambasadora pokušavaju na sve načine da nas osude. Taj čovjek očigledno ne zna šta je genocid pa pretjeruje u osudi", navodi Krestić.

On je napomenuo da nije tačno da je Haški tribunal osudio Srbiju za bilo kakav genocid u Srebrenici, ali je rečeno da je to veliki zločin.

Istoričar Predrag Marković ukazuje da je problem sa izrazom "genocid" to što se olako upotrebljava, a u izvornom značenju označava unaprijed planirano istrebljenje cjelokupnog stanovništva neke zemlje ili velike oblasti.

"Genocid u Ruandi je odnio baram sto puta više žrtava od Srebrenice, a po brzini i surovosti ubijanja prevazilazi bilo šta viđeno u 20. vijeku. Zapadne sile na to nisu prstom maknule", ističe Marković.
 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.