Ministar odbrane Srbije

Vulin: Srpska vojska će uvijek čuvati svoje nebo

  • 31.07.2020. 15:54

Srpska vojska će uvijek čuvati svoje nebo, dok druge bogatije zemlje, kao i zemlje koji nisu doživjele NATO agresiju i koje nemaju iza sebe istoriju ratova, dopuštaju da im drugi čuvaju nebo, zemlju i vode, rekao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

"Srpska vojska to nikada sebi neće dozvoliti. Mi ćemo čuvati uvek svaki delić svoje zemlje, svoje vode i svog neba", naglasio je Vulin na svečanosti obilježavanja Dana roda avijacije na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, kod Beograda.

Obraćajući se prisutnim vazduhoplovcima, Vulin, kojem je dodijeljen počasni letački znak, rekao je da "oni koji pamte bune i ratove kažu da ništa ne raste tako brzo i ništa ne postoji tako trajno kao vojska u Srba".

"Oni koji su Srbe videli kada je bilo najteže kažu da se ništa ne stvara i ništa ne raste tako brzo kao srpska želja za slobodu i otpor onom ko bi da mu slobodu uzme. Vi ste dokaz da je ta drevna mudrost istinita", istakao je Vulin.

On je naveo da je danas dan kada se sjećaju svih koji su ovu zemlju čuvali i branili ispred posljednjeg velikog nekažnjenog zločina 20. vijeka – NATO agresije.

"Danas se sećamo njih i mislimo – kako li bi samo bili ponosni da stoje u ovom stroju i da vide obnovljeno, snažno, hrabro Ratno vazduhoplovstvo", rekao je Vulin, dodajući da njihova žrtva nije bila uzaludna.

Počasni letački znak Vulin je dobio u znak zahvalnosti za doprinos razvoju, opremanju i unapređenju operativnih sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane /PVO/.

Komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković istakao je da je izvršeno opremanje ključnim sredstvima - avionima "mig 29", višenamjenskim helikopterima "mi 17" i "H-145", borbenim helikopterima "mi 35", avionima "lasta", daljinski pilotiranim vazduhoplovima, kao i sredstvima za opsluživanje avijacije.

"Uz intenzivno opremanje neprekidno se realizuje modernizacija, remont i održavanje vazduhoplova", rekao je general Žarković, koji najistaknutijim pripadnicima jedinica avijacije uručio zlatni letački znak, zvanja instruktora letenja, nagrade i pohvale.

U nastavku svečanosti uslijedio je prikaz vazduhoplova Ratnog vazduhoplovstva, poput aviona "mig 29", "super galeb", "orao", "lasta", helikoptera "mi 17", "mi 35", "H-145", bespilotnih letjelica "CH 92A" i izveden je letački program avionima "mig 29".

Dan avijacije proslavlja se u spomen na 2. avgust 1893. godine, kada je naređenjem kralja Aleksandra Obrenovića predviđeno da se u svakoj diviziji obrazuju vazduhoplovna odjeljenja.

Do 1941. godine taj dan se tradicionalno proslavljao kao slava svih pilota i letača. 

Тагови:
  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм