Ničim nije izavala NATO agresiju

Vulin: Srbija se borila i branila od terorističkih napada

  • 23.03.2019. 12:57

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da Srbija ničim nije izazvala ni uzrokovala NATO agresiju, baš kao što ni njena pobijena djeca ničim nisu zaslužila da budu ubijena, te istakao da Srbija ne želi da bude članica NATO, jer ne želi da radi drugima narodima ono što su njoj radili.

"Srbija je uradila ono što bi uradila svaka slobodna zemlja, borila se i branila od terorističkih napada, a zato je, umjesto nagrade i priznanja, doživjela da bude napadnuta i bombardovana", rekao je Vulin. 

Vulin je na međunarodnoj konferenciji "Mir i napredak umesto ratova i siromaštva", organizovanoj u Beogradu u okviru obilježavanja 20 godina od odbrane od NATO agresije na SR Jugoslaviju, rekao da Srbija odluku da bude vojno neutralna vidi u opredijeljenosti da bude slobodna. 

"Srbija je izabrala da bude vojno neutralna i nećemo postati članica NATO pakta makar bili posljednja zemlja u Evropi koja nije članica NATO pakta", naglasio je Vulin. 

On je rekao da je Srbija tako izabrala, zato što je NATO bombardovao, ali na prvom mjestu zato što nikada neće da bude u prilici da po tuđem naređenju radi drugim narodima ono što su radili njoj, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije. 

Vulin je podsjetio da nije prvi put u istoriji srpskog naroda da ga napadaju veći, da mu pobiju djecu i oduzmu zemlju. 

"Ali je prvi put da su se ratni saveznici, sa kojima je smo u dva svjetska rata izgubili više od dva miliona života, boreći se za zajedničke vrijednosti slobode i pravde, ujedinili sa onima protiv kojih su se zajedno sa Srbijom u tim ratovima borili, upravo zato što nisu vjerovali u te ideje", dodao je on. 

Vulin je rekao da je u prošlosti srpski narod učen i skoro vaspitavan da je NATO agresija zapravo bila izazvana i da su Srbi sami krivi za svako zlo koje ih je zadesilo. 

"Od 2000. do 2012. godine srpskom narodu je bilo zabranjeno da govori i da se sjeća NATO agresije. Prvi čovjek koji je imao hrabrost da izađe i kaže da je u pitanju NATO agresija, a ne NATO akcija ili NATO operacija, bio je tadašnji predsjednik Vlade Aleksandar Vučić", rekao je Vulin. 

On je poručio da je Srbija zemlja koja pamti i da su Srbi narod koji ne zaboravlja nikada ni dobro ni zlo. 

Organizatori konferencije, kojoj su se odazvali brojni eksperti međunarodnog prava, istorijskih, vojnih i političkih nauka, socijalnih i humanitarnih organizacija iz zemlje i inostranstva, su Beogradski forum, Klub generala i admirala Srbije, SUBNOR Srbije i Društvo srpskih domaćina. 

Više od 70 prijavljenih govornika iznijelo je svoje viđenje agresije i izrazilo podršku srpskom narodu i njegovom rukovodstvu za uporno suprotstavljanje sili i požrtvovanju u herojskoj odbrani prava malih naroda na suverenitet i sopstveni izbor. 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.