Ministar odbrane Srbije

Vulin: Srbi su umorni od ratova, ali ne i od vrijednosti za koje su ratovali

  • 06.04.2019. 15:15

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin poručio je danas, nakon polaganja vijenca na spomenik pilotima braniocima Beograda aprila 1941. godine, da su Srbi umorni od ratova, ali ne i od vrijednosti zbog kojih su ratovali.

On je rekao da se te vrijednosti odnose prvenstveno na pravo da Srbi žive slobodno i da samostalno odlučuju o sebi i budućnosti svoje djece. 

Vulin je istakao da je Beograd prije 78 godina gotovo sravnjen sa zemljom, ali je preživio, kao što je preživio i slobodarski duh koji je srpski narod uvijek nosio i njegovao, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije. 

"Uvijek smo bili na pravoj strani svijeta, uvijek smo bili na pravoj strani slobode. Kao što su nas herojski piloti branili 1941. godine, tako su nas branili i 1999. godine - branili su naše pravo da budemo slobodni", rekao je Vulin. 

On je poručio da srpski narod nikada neće drugima činiti ono što je činjeno njemu, niti će ikada posegnuti za tuđim i silom pokušati da nametne sebe i ono u šta vjeruje. 

Vijenac je na Zemunskom keju, na Spomenik pilotima braniocima Beograda aprila 1941. godine, u ime Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, položio državni sekretar Nenad Nerić, dok je zamjenik gradonačelnika Goran Vesić položio vijenac u ime grada Beograda. 

Vesić je podsjetio da je 6. april 1941. godine jedan od najtužnijih dana u istoriji Begorada, kada je fašistička avijacija na njega bacila više od 400 tona bombi, koje su usmrtile više od 4.000 ljudi i razrušile gotovo 700 zgrada. 

"Danas se sa pijetetom sjećamo svih žrtava, svih onih koji su poginuli u bombardovanju 1941. godine, kao što se sjećamo i hrabrih pilota 6. lovačkog puka koji su u neravnopravnoj borbi nad nebom Beograda, braneći svoj grad, oborili oko 48 neprijateljskih aviona", rekao je Vesić. 

Vijence su položile i delegacije Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, delegacije veterana, SUBNOR-a i udruženja opredijeljenih za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. 

Komemorativnim skupovima i polaganjem vijenaca danas je obilježeno 78 godina od bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine, čime je počeo napad nacističke Njemačke na Kraljevinu Јugoslaviju u Drugom svjetskom ratu.

Тагови:
  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм