Ministar odbrane Srbije

Vulin: Srbi neće dozvoliti da im neko drugi piše istoriju

  • 09.06.2020. 17:23

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocijenio je danas da Srbi nisu među onim narodima koji će dozvoliti da im neko piše drugu istoriju ili da im neko bira prijatelje.

"Srbi pamte, poštuju, Srbi su dokaz da svaka generacija u istoriji našeg naroda je za mir spremna da učini skoro sve, a da za slobodu učini baš sve", rekao je ministar na skupu u Ruskom domu gdje je ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko dodijelio medalje ratnim veteranima Drugog svjetskog rata.

Vulin je naveo da "su nas prije 75 godina partizani upisali na pobjedničku stranu svijeta i zajedno sa Crvenom armijom mogli su da kažu da je zlo pobijeđeno zaista i zauvijek".

"Pre 75 godina svet je imao oči pune užasa Jasenovca, Aušvica, Dahaua i pre 75 godina niko nije mogao ni da pomisli da će se užas iz očiju sveta jednom izbrisati i da će izbledeti i da ćemo doći u vreme i pred generacije kojima ćemo morati uporno, i strpljivo da dokazujemo kako je svet tada izgledao, ko je bio pobednik, a ko poraženi, da ćemo doći u trenutak i vreme kada ćemo morati da objašnjavamo i dokazujemo da su žrtve žrtve, a agresori agresori", rekao je Vulin.

Ministar je dodao da je zato važno i vrijedno stajati danas pred veteranima jer su oni dokaz šta je bila istina.

Prema njegovim riječima oni su Srbe upisali na jedinu ispravnu stranu svijeta, tamo gdje su Srbi i Rusi oduvijek bili.

"Teško je poverovati da danas moramo da objašnjavamo, da dokazujemo, da se borimo da ustaški pozdrav za dom spremni ne sme i ne može imati pravo građanstva i ne sme i ne može se izgovarati među slobodnim ljudima", kazao je Vulin.

"Vaša generacija nas je stavila među pobednike. Moja generacija ne sme dozvoliti da ta pobeda postane upitna i da se o njoj drugačije misli, da se umanji, da se izgubi.

Nije dovoljno 75 godina da bismo rekli - svi smo bili isti. Nismo i Srbi nisu među onim narodima koji dopuštaju da im ponovo pišu istoriju, zato što dnevna politika smatra da bi tako bilo bolje ili drugačije", rekao je Vulin.

"Srpski narod se borio za svoju slobodu, zahvalan je jugoslovenskim partizanima na veličanstvenoj pobjedi, kao što je zahvalan Crvenoj armiji što nam je beskrajno pomogla da oslobodimo naš glavni grad i dobar deo naše zemlje", naveo je ministar i dodao da" mi ne spadamo među one narode kojima je neko drugi doneo ili darovao slobodu".

Ocijenio je da se svako ponosi ili stidi svojih predaka, ali da niko ne može da ospori istinu o Drugom svjetskom ratu.

Ambasador je veteranima poručio da su oni primjer junaštva, istrajnosti, posvećenosti i čvrstog stava u korist živih i u korist istine.

"Sa Srbijom smo zajedno i što se tiče memorijalnih stvari i borbe protiv revizije istorije, isto kao što smo bili u godinama Drugog svetskog rata", rekao je Bocan-Harčenko čestitajući veteranima 75. godišnjicu pobjede nad fašizmom održanu u susret obilježavanju nacionalnog praznika - Dana Rusije.

Тагови: